От години се говори, че няколко въглищни централи замърсяват въздуха

...
От години се говори, че няколко въглищни централи замърсяват въздуха
Коментари Харесай

Как може да се мами с вредни емисии? Или какво точно разследва Европейската прокуратура в български тецове

От години се приказва, че няколко въглищни централи замърсяват въздуха и не наподобява да се взимат ограничения. Министерство на вътрешните работи и ДАНС влязоха в понеделник в Топлоелектрическа централа и топлофикации. Оказа се, че зад следствието стои Европейската прокуратура. Какво тъкмо проверява тя и пое ли в действителност работата на българските си сътрудници?

в понеделник, че проверява в България корист с търговията на излъчвания парникови газове. Служители на Министерство на вътрешните работи и ДАНС влязоха в няколко топлоелектрически централи (ТЕЦ) и топлофикации. Всички те в годините са свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки . Общото сред тях е, че една компания верифицира нездравословните излъчвания, които те изпускат в атмосферата и за които се заплаща съгласно размера им.

Темата за нездравословните излъчвания от избрани въглищни централи не е нова и е спорадично повдигана в редица отчети на неправителствени организации и журналистически следствия. Проблемът е докладван и на българската прокуратура. Безрезултатно - съгласно наличната обществена информация.

Данните, известни все още от следствието на Екологичен потенциал, съответстват с описвани още през 2021 година неуредици към свързвани с Ковачки Топлоелектрическа централа и топлофикации. Ден след акцията в сдруженията е оповестен разбор, направен от самостоятелен енергиен специалист на база обществени данни за неправителствената организация " За земята ".

Поне 74 млн. евро са икономисали свързвани с консултанта Христо Ковачки централи с неточни отчети за излъчванията от въглероден диоксид, се показва в разбора.
Какво направи Европейската прокуратура
Ръководената от Лаура Кьовеши институция заяви, че от хипотетичните измами, свързани със Системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, рецултатът е ощетяване на Европейския съюз (ЕС) и националните бюджети с “милиони евро ”.

В понеделник ГДБОП и ДАНС влязоха в офиси на Топлоелектрическа централа и топлофикации в 11 града в България. Служителите са направили над 40 обиска , разпитали са над 70 очевидци. Разследващите са иззели мобилни телефони, преносими компютри и обемна документи по следствието.

Без да показва имена, Екологичен потенциал сподели, че в действителност проверява съответна компания, която дава отговор за инспекцията на излъчванията парникови газове. Според събраните от проверяващите доказателства от 2017 година досега компанията е фалшифицирала данни в годишни доклади, с цел да занижи количеството нездравословни излъчвания, за които сдруженията заплащат.

Така енергийните сдружения, чиито доклади е верифицирала компанията, не са плащали всичките дължими суми.
Коя е компанията
Предимно една компания верифицира излъчванията на въглищните централи - GMI Verify ( " Джи Ем Ай Верифай " ). Това е видно и от самите отчети, които са обществени - са на уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда.

Проверка в комерсиалния указател демонстрира, че компанията е записана през 2018 година и като верфикационен орган от Българската работа по акредитация през 2019 година

Оттогава ТЕЦ-овете " Бобов дол ", " Брикел " и още редица топлофикации се отхвърлят от предходния си верификатор - компанията Green and Fair - и го заменят с " Джи Ем Ай Верифай ". Тя е нова компания, без потвърден опит в сферата. Неин притежател е Габриела Илиева, за която няма обществена информация да има експертиза в региона на верификацията на данни за излъчвания.

Оттогава се следят и понижените равнища на въглеродни излъчвания на тецовете, за които се твърди, че имат връзка с Ковачки.

Още през 2021 година разбор на интернационалната журналистическа организация за следствия против корупцията и проведената престъпност ( OCCRP ) демонстрира същото. Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да вземем за пример е отчела с една трета по-малко нездравословни излъчвания през 2020 година по отношение на 2017 година, без да понижи активността си или да разгласи някаква огромна екоинвестиция. Подобно намаляване на въглеродните квоти има и при Топлоелектрическа централа " Брикел ".

Журналистите от OCCRP споделят, че са положили старания да беседват със чиновници на " Джи Ем Ай Верифай ", само че от компанията са запазили безмълвие.

Опитите на Свободна Европа да се свърже с компанията също останаха безрезултатни. В продължение на два дни никой не подвигна посочения в уеб страницата ѝ телефон за контакт.

Според следствието на OCCRP компанията верификатор има косвени връзки с Ковачки. Офисът на " Джи Ем Ай верифай " се намира в една и съща постройка с този на застрахователна компания " ОЗК обезпечаване ". Тя е следена директно от предприемача посредством неговата компания " Ел Ем импекс ", написа в разбора на OCCRP.

Според показаните в него публични обществени данни, централите " Бобов дол " и " Брикел " са икономисали сред 26 и 32 млн. евро от по-малкото регистрирани въглеродни квоти към оня миг.

Към 2021 година цената на излъчванията е към 20 евро на звук. Оттогава тя се покачва и сега е към 100 евро на звук.

Именно това демонстрира и на " За земята ": свързвани с Ковачки топлоцентрали са икономисали над 74 млн. евро от недекларирани излъчвания на парникови газове.

Изследването обгръща интервала от 2017 година до 2021 година и включва информация от общо пет Топлоелектрическа централа - „ Топлофикация - Перник “, „ Топлофикация - Сливен “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “.

На база единствено обществено налични данни за употребяваните количества горива и емисионните фактори, заключенията от отчета са, че тези централи са укрили близо 2 млн. тона въглероден диоксид в отчетите си.
Как се търгува с излъчвания и кой печели
Европейската система за търговия с излъчвания (СТЕ) е измежду основните политики на Европейски Съюз за битка с промените на климата посредством понижаване на замърсяването с парникови газове. Тя беше основана през 2005 година и е първият пазар на въглеродни излъчвания в света. Целта е до 2030 година да се понижат значително излъчванията от парникови газове, а до 2050 година те да са нулеви.

В рамките на съдебна техническа експертиза всички огромни замърсители са длъжни да показват годишни отчети за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид.

Правилата задължават над 10 000 заводи и електростанции в Европейски Съюз да имат позволение за всеки звук въглероден диоксид, който емитират. Разрешителните се купуват от фирмите на търгове, като цената им се дефинира от търсенето и предлагането (в момента е към 100 евро за тон).

Това би трябвало да сътвори тласък за по-малко замърсяване: колкото по-малко цапаш, толкоз по-малко плащаш.

Парите остават в националните бюджети, сподели пред Свободна Европа Меглена Антонова , шеф на неправителствената организация “Грийнпийс ” – България. Те отиват във фонда за сигурност на енергийната система, който се употребява за разнообразни неща през годините.

В момента се употребява за отплата за бизнеса за цените на електрическата енергия, само че може да се употребява и за вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници, сподели тя.

“На нас ни беше известно, че има проблеми с метода, по който се рапортуват излъчванията ", сподели Антонова.

Тя добави, че " Грийнпийс България " от години работи по цялостното следствие на проверяваните от Екологичен потенциал централи и открива проблеми, свързани освен с екологичните аспекти като излъчвания във въздуха, а и с икономическото им положение.

" На така наречен стопански кръг, който може да бъде наименуван " картел ", който се върти към всички сдружения, свързвани с Христо Ковачки ", сподели тя.

Миналата година неправителствената организация разгласява, озаглавен. В него се разказват взаимовръзки сред редица компании, които през годините са били свързвани с името на предприемача, който е представян като съветник в сферата. Сред тях са точно централите, които са обект на инспекциите на Екологичен потенциал.
Кои са централите, свързвани с Ковачки
Без да има директни участия, енергийният предприемач е апетитен като контролиращ огромните въглищни централи " Брикел " , " Бобов дол " и димитровградската " Марица 3 " , както и топлофикациите в Русе, Плевен, Сливен, Перник, Габрово и Бургас.

Общото сред тях е, че си дават заеми между тях и дължат огромни суми пари на страната, написа в отчета на „ Грийнпийс “. Част от тях по документи са благосъстоятелност на компании, регистрирани в Обединеното кралство и Кипър. Някои от фирмите притежатели даже са регистрирани на един и същи адрес в Лондон. Такъв образец са сдруженията, които имат централите „ Брикел “, „ Бобов дол “ и „ Топлофикация - Перник “.

в писмени отговори, че е съветвал въглищната Топлоелектрическа централа „ Брикел “ „ по разнообразни тематики “.

На въпрос дали съветва други въглищни централи в България и кои, Ковачки отговори, че през годините е съветвал „ разнообразни планове и инициативи в доста енергийни предприятия “, само че не даде образци.

Топлоелектрическа централа „ Брикел “ влезе във фокуса на публичното внимание в средата на 2022 година Тогавашният министър на околната среда Борислав Сандов организира инспекции в централата. Това се случи след сигнали на локални хора, които разгласиха фотоси и видеоклипове на черен дим, който се издига от централата.

Проверките откриха замърсяване с фини прахови частици и серен диоксид „ в пъти над нормите “. В резултат на това и на други нарушавания, установени от институциите, районната екоинспекция в Стара Загора издаде заповед Топлоелектрическа централа „ Брикел “ да спре да работи. за затварянето на Топлоелектрическа централа “Брикел ” и до окончателното решение на разногласието с екологичните управляващи в съда.
Какво направи българската прокуратура
Преди година и половина описаните в следствието на OCCRP нарушавания бяха предадени на българската прокуратура, само че от това не последва нищо или най-малко нищо обществено известно.

Темата стигна до прокуратурата откакто в средата на 2021 година влезе в ръководената от Мая Манолова краткотрайна парламентарна комисия по проверката. В рамките на няколко съвещания тя трябваше да открива нарушавания при харчене на пари от Министерския съвет през последните 5 години и стартира работа с разглеждането на сигнали от жители.

Първият прегледан сигнал беше разказан пред комисията от журналиста Димитър Стоянов , публицист в " Биволъ " по това време (сега е в BIRD.BG), който е взел участие в следствието на OCCRP.

Той показа данните от разбора, съгласно които свързваните с Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Брикел " от 2019 година са почнали да регистрират фрапантно намаляване на въглеродните излъчвания и по този начин са ощетили страната с към 30 млн. лв.. Стоянов сложи въпроса и за активността на проверяващия орган.

Комисията тогава откри проблеми, които засягат обществения интерес. Те са дефинирани като два съществени и са от 2021 година

Единият отбелязва неналичието на задоволително условия в закона за собствеността и активността на лабораториите, които правят измерванията, както и към компаниите, които верифицират данните. Вторият показва неналичието на условия за подготовка и опит на хората, които правят активността.

" Подадохме сигнал на всички места, където можеше да се подаде - и до прокуратурата, и до Агенцията за държавен и финансов надзор, и до Европейската прокуратура ", сподели Мая Манолова пред Свободна Европа.

" По този проблем нямам никаква информация, никаква противоположна връзка някой да се е задействал ", добави тя.

От прокуратурата не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа дали са подхванали някакви дейности по въпроса.

" Това, което ни тормози, е, че българските институции не престават да не разпознават, най-малко не публично, че тези сдружения са свързани и на процедура от това страдат българите освен като данъкоплатци, само че и заплащат със здравни разноски ", сподели Меглена Антонова.

По думите ѝ над сдруженията има защита и няма очакване или условие да стават по-ефективни, по-екологични и да понижават излъчванията си.

Според Димитър Стоянов проблемите са обществено известни и неведнъж изнасяни в общественото пространство.

" Очевидно Ковачки има чадър - дали от Борисов, дали от Пеевски, само че дотук не е имало гонене против него по този текст (статията на OCCRP) ", сподели той пред Свободна Европа.

" Само че защото това касае текстове от Наказателния кодекс, които е вменено на Екологичен потенциал да проверява, нещата този път наподобяват по друг метод ", добави той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР