От години се говори, че мазната риба и наличните нея

...
От години се говори, че мазната риба и наличните нея
Коментари Харесай

Имате болно сърце? Хапвайте риба за повече здраве

От години се приказва, че мазната риба и наличните нея полиненаситени мастни киселини Омега-3 са потребни за здравето и хората, които си ги набират постоянно в менюто по-рядко развиват сърдечносъдови болести.
Сърдечносъдовият риск е по-нисък при тези, чиито равнища на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина са по-високи. И двете мастни киселини се съдържат най-много в рибата. Те се изличат от нея и се оферират като хранителни добавки.
Препоръките от десетилетия остават едни и същи, за положително здраве, изключително на мозъка и сърцето, е добре да се употребява риба два пъти седмично.
Научен екип си слага за цел да ревизира доколко е правилно това изказване. Изследователите проучват данни от четири кохортни проучвания, чиито участници употребяват постоянно мазна риба. Общо това са над 192 500 хиляди души от 58 страни.
От тях 51 700 са имали история за разнообразни сърдечносъдови болести, в това число и инсулт. Останалите 139 800 се одобряват за здрави. Средната дълготрайност на наблюдението е била 7 ½ години.
Интересното е, че резултатите не потвърджават изказванието, че потреблението на мазна риба намалява риска от сърдечносъдови болести. Но това се отнася единствено за здравите хора. Що се касае до пациентите с налични заболявания на сърцето или претърпян инсулт, потреблението на мазна риба способства за 16% спад на риска от развиване на нова сърдечносъдова патология. Достатъчно е да са хапвани две порции по 175 г риба седмично. Консумацията на повече риба е ненужно, или най-малко не носи спомагателни изгоди за здравето, акцентират откривателите. Според тях заключенията от труда им могат да се употребяват при правенето на профилактични режими, ориентирани към предпазване на здравето при пациенти със сърдечносъдови болести.
Мазните риби включват сьомга, риба звук, скумрия, херинга и сардини. Тези типове съдържат най-високите равнища на дълговерижните омега-3 мастни киселини, каквито са ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселина. Най-вероятно те са в основата на изгодите при сърдечносъдовите болести от рибата, разясняват създателите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР