От години, природозащитниците предупреждават, че голямото търсене на палмово масло

...
От години, природозащитниците предупреждават, че голямото търсене на палмово масло
Коментари Харесай

Производството на палмово масло убива маймуните и унищожава горите

От години, природозащитниците предизвестяват, че огромното търсене на палмово масло (червеникавата субстанция, извличана от плодовете на палмите, която се употребява в безчет артикули, от маргарин до козметика) съставлява сериозен риск за животните в дъждовните гори на югоизточна Азия, които биват разчиствани за обработване на палми. В Индонезия – един от огромните производители на палмово масло, където се изсичат дъждовни гори по-бързо от където и да е другаде на планетата  – стотици застрашени орангутани са убити от служащи на плантациите.

Сега, след нови изследвания, излиза наяве, че разчистването на горите за произвеждане на палмово масло заплашва и маймуните на Африка. В някои африкански страни, 80% от годната за обработване земя се застъпва с естествения хабитат на шимпанзета, бонобо и други маймуни.

Friends of the Earth предизвестяват, че производството на палмово масло е от особена опасност за речните горили, един от най-застрашените типове в света. Останали са едвам 250 такива горили, живеещи на границата сред Нигерия и Камерун – място, където се приготвят големи площи за нови плантации.

Но природозащитниците не приканват хората да спрат да употребяват артикули с палмово масло. Заместването му с масло от слънчоглед, соя или рапица в действителност може да утежни казуса, защото те не дават толкоз доста масло, колкото палмите. Вместо това, те се пробват да накарат производителите да преминат на стабилно палмово масло, което може да се създава в плантации, разчистени преди 2005г и без да заплашва биоразнообразието.

За последните 10 години търсенето на палмово масло е повишено пет пъти, а до 2050г се чака да скочи с още 50% и да доближи 77 милиона тона на година.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР