От години акциите на Фейсбук са задължителна инвестиция.Компанията се радва

...
От години акциите на Фейсбук са задължителна инвестиция.Компанията се радва
Коментари Харесай

Времена на несигурност очакват инвеститорите във Фейсбук

От години акциите на " Facebook " са наложителна инвестиция.

Компанията се радва на резистентен напредък, на регулярна поддръжка от потребителите и на постоянни доходи от реклами, които се усилват макар свадите към теча на персонални данни и подправени вести. Време е обаче вложителите да стартират малко да се тревожат.

Такава е позицията на Парми Олсън, която разяснява софтуерния бранш за " Уолстрийт джърнъл " в Лондон. Преди това е покривала същите тематики за списание " Форбс ". Олсън е и създател на книгата " Ние сме анонимни ", отдадена на придвижването на анонимните. 

Регулаторите получиха зелена светлина за достъп до вътрешни фирмени документи, които могат да ускорят плануваните следствия на групата, написа Олсън. Изтеклите в последно време файлове към " Уолстрийт джърнъл " разкриват тревожни фирмени практики, а някои от документите са предадени даже на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища от лице, поискало федерална отбрана като осведомител. 

Песимизмът към " Facebook " не е популярно мнение.

От общо 58 анализатори на акции, които следи организация " Блумбърг ", единствено трима предлагат да се продават книжата на компанията, а междинната 12-месечна целева цена е 418 щ. $ за акция - с съвсем 60 $ над сегашните котировки. 

Властващата позиция на " Facebook " като обществен крал обаче е под възходяща опасност от ред съперници като " Тик Ток " на " Байт Данс " и даже от " Епъл ". Иновациите на компанията във виртуалната действителност и умните очила в никакъв случай няма да повторят триумфа на рекламния й бизнес, счита Олсън. А преходът към вложения, основани на отговорно отношение към околната среда, обществените пластове и корпоративното ръководство (ESG), също могат да навредят на " Facebook ": насочените към ESG фондове вкараха компанията в черния лист поради минали спорни практики и сега тя има по-рискова оценка от " Google ", " Майкрософт " и " Епъл ", по данни на " Състейн аналитикс ".  

Най-големите пробеми на " Facebook " обаче са регулирането, законодателството и правосъдните процеси, уверена е Олсън.

Регулаторите оспорват структурата на " Facebook "

Щатската Федерална комисия за търговия желае правосъдна заповед, принуждаваща " Facebook " да продаде " Инстаграм " и " Уотс Ап ". Американските законодатели от двете страни на политическия набор също напират за обособяване на приложенията. " Инсатгарм " обезпечава над една четвърт от гигантските облаги на обществената медия, по данни на " Блумбърг ", и е връзката на " Facebook " с тинейджърите и младежите над 20-годишна възраст през последното десетилетие.

Натиск за смяна на логаритмите и вътрешните системи на " Facebook "

Законодателите безусловно съществено натискат за систематични промени на фирмените логаритми, против които има обвинявания, че утвърждават спорно наличие, и в същото време предизвикват потребителите да желаят още. 

Например, в центъра на две висящи правосъдни каузи в Европейския съюз и Англия за онлайн сигурност лежат условията обществените медии, каквато е и " Facebook ", да настроят системите си по подобен метод, че да не позволяват логаритми, пропагандиращи вредно съдържание. С други думи, за компанията няма да е задоволително да отстранява постове с тирада на омразата, възмездие или порно наличие. И вместо това да ги пренапише по подобен метод, че те въобще да не се появяват в мненията. Което може да навреди на рекламния бизнес на групата.  

" Facebook " към този момент е похарчил доста - над 13 милиарда щ. $ - за сигурност и сигурност от 2016-а насам. И заплаща на към 40 хиляди души да работят по въпроси, касаещи наличието. Новият европейски Закон за цифровите услуги, който изисква още ограничения във връзка с рисковия мениджмънт, значи, че компанията евентуално ще би трябвало да влага още повече за унищожаване на рисковите отзиви.

Съдебни процеси дебнат от разнообразни направления

В едно от последните акционерни каузи се твърди, че бордът на " Facebook " е надплатил извънсъдебното съглашение за 5 милиарда щ. $ на Федералната комисия за търговия, с цел да отбрани основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг от отговорност. Друго пък упреква в търговия с вътрешна информация няколко висши мениджъри на " Facebook ". Делата са импортирани от две групи акционери, ръководени от пенсионни фондове, сред които и Пенсионната система на учителите на щата Калифорния. 

И, което е още по-сериозно: компанията е застрашена от престъпни обвинявания за някои от най-лошите практики на уеб страницата й. Изтекла информация от фирмени документи включва доказателства, че " Facebook " не е положил задоволително старания, с цел да спре трафика на хора, осведоми " Уолстрийт джърнъл ". Което прави медията виновна по английския Закон за " модерното " иго, съгласно Андрю Уолис - създател на благотворителната организация " Ънсийн ", посветила се на трафика на хора.  

Американската журналистка и активистка Гретхен Пийтърс, която ръководи организация, следяща престъпната и терористична активност на обществената медия, лобира пред щатското министерство на правораздаването да проверява дали съществуването на престъпно наличие в уеб страницата на " Facebook " не нарушава закона RICO, чиято цел е да подкрепя внасянето на обвинявания против проведената престъпност. Въпросното следствие обаче не е несъмнено. 

Ще отсрелят ли боса?

Да се върнем към 2000 година когато Бил Гейтс се отдръпна от поста си на основен изпълнителен шеф на " Майкрософт ", с цел да се концентрира върху благотворителната си фондация, трансформирайки се във човеколюбец за подражателство. Тогава неговата компания преминаваше през антитръстов призрачен сън и самият Гейтс бе упрекван за всички пропуски в " Уиндоус ". Подобна орис наподобява доста примамлива и на Зукърбърг и това съвсем прозира в държанието му в последно време. 

През предходната седмица, вместо да отговори обществено на някои от най-увреждащите вътрешни течове в историята на " Facebook ", Зукърбърг пусна видео, в което приказва за нови хардуерни артикули. Той също се пошегува, че " Ню Йорк таймс " е разтълкувал неправилно детайлите за търсачката му. Много по-сериозен метод би бил той обществено да отговори на изтеклата информация или най-малко да се сниши и да се концентрира върху разрешаването на казуса, счита Олсън.  

Вместо това държанието му е тревожно, най-малко за тези, които желаят основният изпълнителен шеф да преведе мениджърския си екип през следващата рецесия. Течът към " Уолстрийт джърнъл " хвърля светлина върху най-различни области от " Facebook ", което допуска, че идва от лице или група хора с по-големи пълномощия.    

Ако Зукърбърг бъде сменен, това няма да е неприятна вест за акциите на " Facebook ". Новият необут би могал да реши по-стриктно фирмените проблеми, да умиротвори регулаторите и законодателите и да направи уеб страницата по-атрактивен за потребителите, уверена е Олсън. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР