От гледна точка на традиционната китайска медицина работата на черния

...
От гледна точка на традиционната китайска медицина работата на черния
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за черния дроб според традиционната китайска медицина?

От позиция на обичайна китайска медицина работата на черния дроб в организма е сходна на тази на диспечерите. Той натрупва, съхранява, разпределя и следи за разпределението.

Черният дроб е задължен да натрупва и съхранява кръвта, да следи дали тя доближава до всички органи и тъкани в организма. Задачата му не е по никакъв начин лека, като се има поради, че потребностите ни от кръв зависят от разнообразни фактори, като степента на натоварването на организма да вземем за пример.

Ако черният дроб не успее да обезпечи задоволително кръв, може да ни се завие свят, при дамите се появяват проблеми с месечния цикъл, а при физическо натоварване, когато мускулите се нуждаят от кръв, а тя дефицита, са вероятни спазми, изтръпване на ръцете и краката.

Черният дроб управлява циркулацията на виталната сила Ци.

Когато тя се движи свободно без трудности по пътя си, човек преодолява по-леко стрестовите обстановки и не губи равновесие. Но всяко нарушаване се демонстрира външно и най-много прочувствено. Емоционалните нарушавания могат да бъдат диаметрално противоположни – от депресии (плачливост, угнетеност, неразбираема тревога) до последна възбуда (гняв, нервност, разтревожен сън с голям брой сънища, виене на свят). Всичко зависи от това какво се случва с черния дроб – дали има застой на силата Ци или противоположното – хиперактивност.

Възможен е и противоположния развой. Ако човек дълго време е подложен на стрес или прочувствено напрежение, то тогава настава прочувствен срив, в резултат на което се нарушава свободното придвижване на силата Ци.

Черният дроб дава отговор освен за циркулацията на силата, само че и контролира всички процеси свързани с нея в организма. Както споделят китайските лекари: „ повдига нужното и спуска ненужното ”. Освен това черният дроб взе участие и в храносмилателния развой, управлява секрецията и отделянето на жлъчка.

Какво се случва с храносмилателната система, в случай че се наруши работата на черния дроб?

Първо се появява чувство за отичане в подребрието, а по-късно и болежка. Оригването, гаденето и повръщането приказват за нарушавания в процеса на спускането на храната, т.е. тя стартира да се движи в противоположна посока. „ Черният дроб пречи на стомаха ” – по този начин биха нарекли това положение в китайската медицина.

Ако черния дроб трансферира „ гнева ” си на далака, стомахът се подува, появява се диария и други признаци за нарушаване при превозването, смилането и усвояването на храната. В тези случаи раздразнението, депресията, избухливостта и гневът, които са знак за застой на силата Ци в черния дроб, няма да закъснеят.

Известно е, че кръвта се нуждае от нещо, което да я задвижи.

Според обичайна китайска медицина в осъществяването на тази задача с изключение на сърцето, би трябвало да се включи и силата Ци. Затова колкото по-слаб се усеща човек, толкоз по-бавно тече кръвта в кръвоносните съдове. А къде се съхраняват запасите от движещата мощ към този момент знаем. Колкото и необичайно да ни наподобява, точно черният дроб е този, който постоянно ни зарежда с сила, в това число и с тази, която движи кръвта и не позволява застои в потока й.

И всичко би било добре, в случай че нямаше едно „ само че ”.

Достатъчно е човек да понервничи, да загуби равновесие и за черния дроб мигновено се основават условия, удобни за застой първо на Ци и по-късно на кръвта.

Как ще се прояви това положение?

Отново с чувство за отичане в подребрието и болки, стягане в гърдите, а при дамите – мъчителен цикъл и други предменструални синдроми.

Черният дроб дава отговор и за положението на ставите и сухожилията, като има задачата да ги „ подхранва ”. Тогава те са здрави, мощни и еластични. Ако черният дроб не ги зареди в точния момент, сухожилията отслабват, ръцете и краката стартират да изтръпват и се появяват спазми, видимо понижава подвижността на ставите и човек се спъва даже на равно място.

Влиянието на черния дроб стига и до ноктите. Огледът им и до в този момент остава неделима част от прегледа в обичайна китайска медицина. Ето за какво по това дали ноктите са тънки и меки или сухи и чупливи може да се съди за положението и структурата на черния дроб – да вземем за пример за запасите от кръв в него и така нататък

Но това не е всичко.

Черният дроб е единственият орган в нашия организъм, който оказва такова очевидно въздействие на очите.

Поглеждайки пациента в очите, лекарят по обичайната китайска медицина на процедура преценя положението на черния дроб. Затова всичко, което се случва с очите и зрението, като отслабено зрение, кокоша слепота, зачервяване, късогледство, помътняване на роговицата и така нататък, са вариации на положението на черния дроб, които се отразяват на очите.

И в случай че в действителност „ очите са огледало на душата ”, не е мъчно да се досетим къде се крие тя съгласно визиите на източната медицина. Традиционната китайска медицина твърди, че черният дроб „ пази небесната душа на индивида ”.

Връзката сред черния дроб и жлъчката.

Черният дроб е тясно обвързван с най-близкия си комшия и асистент – жлъчката. Тя пази и отделя жлъчната течност и „ разтоварва ” черния дроб от непотребните проблеми. Другата тясна връзка сред дзан (черния дроб) и фу (жлъчката) органите е лекотата, с която се предават заболяванията от едните на другите.

Щом се появи нарушаване във функционалността на черния дроб, то незабавно се случва същото и при жлъчката, и противоположното.

И двата органа са наранени, само че не постоянно е допустимо да се дефинира при кой се е появил първо проблем. Затова при определянето на синдромите, т.е. на болестта, в обичайна китайска медицина постоянно се приказва и за двата по едно и също време. Например синдромът „ натрупването на огън и влага в черния дроб и жлъчката ” води до появяването на жлъчни камъни (холелитиаза).

Как черния дроб ни подсказва, че би трябвало да му обърнем по-голямо внимание?

От усетите черният дроб обича най-вече киселия.

И колкото по-ясно изразено е нарушаването във функционалността му, толкоз повече го „ тегли към киселото ”. Същото важи и за цветовата гама. Черният дроб „ харесва ” всичко зелено. Затова при хората, които имат желания към този цвят, може да се окаже, че нещо не е както би трябвало във функционалността на този орган.

От друга страна черният дроб се „ опасява ” от вятъра. (Обърнете внимание дали не сълзят очите ви, когато духа вятър, защото сълзите също се отнасят към този орган.) Така че напролет е значимо да не бързаме да свалим топлите облекла.

И още един значим миг – един от сигналите за идни съществени проблеми с черния дроб е, когато при изпотяване тялото ни стартира да излъчва изключително неприятна миризма.

Меридианът на черния дроб

Меридианът на черния дроб стартира от огромния пръст на крайници, продължава по вътрешната страна на пищяла и бедрото, по-късно се връща надолу до половите органи и още веднъж се устремява нагоре като в средата на корема, без да стига до пъпа, се отклонява встрани. После още веднъж потегля нагоре на равнището на подребрието и приключва на гърдите, т.е. на равнището на шестото междуребрие. Това е главното придвижване на силата по канала, само че съществуват и някои спомагателни отклонения, на които няма да се стопираме в тази публикация.

Според обичайна китайска медицина в границите на едно денонощие всеки един от меридианите в нашето тяло има интервал на минимална и оптималната интензивност на виталната сила Ци. Този развой може да съпоставим с приливите и отливите по крайбрежията на океана да вземем за пример.

За черния дроб силата Ци е оптимално дейна сред 1-3 часа през нощта, а минималната й интензивност е сред 13 – 15 часа след обед. Ето за какво обичайна китайска медицина не дели хората на „ чучулиги ” и „ сови ”, а на такива с обикновено работещ черен дроб и такива, които би трябвало да се погрижат по-добре за него.

Проблемите със заспиването нощем, изключително сред 1 и 3 часа сутринта, е допустимо да са свързани с дисбаланс на силата в черния дроб. ”

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР