Само медици със специалността, за която се създава комисия за

...
Само медици със специалността, за която се създава комисия за
Коментари Харесай

Само практикуващи медици влизат в комисиите на държавен изпит за специалност

Само медици със специалността, за която се основава комисия за държавен изпит, ще влизат в съответната комисия. Също по този начин всички членове на комисията би трябвало да са практикували съответната компетентност през последните пет години.

Това ще се случи, в случай че бъдат утвърдени предложенията за промени в Наредбата на Министерство на здравеопазването за придобиване на компетентност, оповестени на уебстраницата на ведомството за публично разискване.

Действащата разпоредба планува, че съставът на всяка изпитна комисия за държавен изпит за компетентност включва ръководител и не по-малко от двама членове, които заемат академична служба „ доцент “ или „ професор “ или имат научна степен „ лекар на науките “. В нея сега обаче няма сложени наложителни условия за добита компетентност и упражняването на добитата компетентност в избран период. Съответно все още в комисиите за държавен изпит за компетентност са включени и лица, които през последните 5-10 и повече години не са упражнявали специалността си. Предвид бързото развиване на здравната просвета и процедура обаче не е оправдано в изпитните комисии за компетентност да бъдат включвани лица, които са се откъснали от практиката и не са директно ангажирани в професионален аспект със следене и използване на настоящите постижения и новости в специалността. По тази причина е належащо да се актуализират условията към състава на изпитните комисии за държавен изпит за компетентност, като се планува също по този начин, че участниците в комисиите би трябвало да са придобили специалността в системата на опазването на здравето, по която са включени в комисия за държавен изпит за компетентност и през последните 5 години да са упражнявали тази компетентност, стимулират предложенията си от Министерство на здравеопазването.

Тъй като през годините се регистрира съществуването на някои специалности, при които броят на хабилитираните лица в страната е доста стеснен, в плана е планувано по изключение, при липса на минимум четири лица, които да дават отговор на всички условия, да се позволява в състава на комисиите да бъдат включени и лица, които не заемат академична служба „ доцент “ или „ професор “, нито имат научна степен „ лекар на науките “, само че дават отговор на останалите условия за владение на съответната компетентност и работа по нея през последните 5 години.

Предвидено е също по изключение в състава на комисиите за специалностите за лица с професионална подготовка по здравна специалност от професионално направление „ Здравни грижи “ и специалностите за лица с висше немедицинско обучение да бъдат включени и лекари, лекари по дентална медицина и/или магистър-фармацевти с добита съответна компетентност в системата на опазването на здравето.

Предложените промени в Наредбата вижте, а претекстовете към тях –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР