От доста време периодично научаваме за някоя и друга появила

...
От доста време периодично научаваме за някоя и друга появила
Коментари Харесай

Ревю на Lenovo Yoga Book C930 - ноутбук почти без бутони и с два дисплея

От много време от време на време научаваме за някоя и друга появила се джаджа от вида “2-в-1 ” и ето, че на IFA Lenovo взеха решение да ни изненадат с сходно предложение, на което считаме да обърнем по-специално внимание в актуалното ни ревю. Нека да стартираме с неговите особености и да разберем комфортно ли е това устройство за работа и ще откри ли приложение в офис дейностите. Тези и още куп забавни елементи към таблет-ноутбук концепцията на Lenovo ще разберем по-долу.
 Удобна ли е за работа сензорната клавиатура и какви са нейните преимущества
Най-важното нещо в тази „книга“ на Lenovo, е че тук липсва познатата клавиатура. И в случай че смарт телефоните съумяха по неусетен метод да създадат преход от метода за въвеждане на данни с натискане на бутони до сензитивния на досег екран, то ноутбукът е по-специфично устройство, където всичко зависи от удобството на въвеждане.

 Ето за какво, по наше мнение, устройството на Lenovo НЕ би трябвало да приемате като ноутбук, а като 2-в-1 таблет, в който единия екран е пъстър, а вторият – E-Ink. Това е същият екран, който се употребява в електронните книги. Неговите преимущества са доста елементарни – необикновено ниска консумация на електрическа енергия, вместо цветове и периодичност на освежаване. Така, дружно с Windows-таблета, получавате и електронен читател, който ще Ви помогне времето Ви в пътешестване да мине по-бързо. Най-важното е, че потреблението на E Ink екрана доста икономисва сила от батерията.



Черно-белият E-Ink екран може да се трансформира в тъч-клавиатура. Но бързото въвеждане на текст е неловко, тъй като докосването не може да се съпостави с механичните бутони. Въпреки това обаче, клавиатурата се приспособява към другите приложения – местоположението и наборът от контролни бутони ще се разграничават в другите стратегии.

Инженерите на Lenovo в новото си софтуерно устройство са се пробвали да предскажат бъдещето: където няма потребност от бутони, а се употребяват единствено датчици. В последна сметка се е получило дейно. Накратко може да се каже, че Lenovo Yoga Book C930 като таблет и като електронна книга е забавно решение, само че като ноутбук – неловко. Идеално е за всеки, който пътува и написа къси текстове. В нашите командировки да речем – сходна машина извършва чудесно функционалността си. Батерията устоя задоволително дълго, можем бързо да ревизираме редица, неща, да водим мемоари, даже да напишем няколко вести. За основаването нацяло ревю обаче – клавиатурата би ви изморила малко.


Трябва да почукате, с цел да го отворите!
След двукратното почукване по капака, той леко се отлепва от дъното. За първи път виждаме такова осъществяване в ноутбук, само че ни хареса. В този прийом на отваряне обаче откриваме прикрит проблем, тъй като по време на вървене или на преместване, неволното почукване също го отваря, което може да е проблем за някой. В публичния превоз може да се движите по-енергично и преносимият компютър да го схване като команда за деяние.



Решението на този минус е доста просто – не слагайте нищо в едно поделение със самия ноутбук. В противоположен случай сред двата екрана ще попадне прахуляк и ще се появят драскотини.
Екран
10.8-инчовият екран е с гигантската резолюция от 2560 x 1600. Обърнете внимание, че тук съотношението на страните не е с нормалните 16:9, а класическите 16:10, т.е. по височина ще се появява повече информация, което е значимо при обзор на текстови файлове и интернет страници.



IPS-матрицата обезпечава вярно възпроизвеждане на цветовете без деформиране, а сензорният пласт ще Ви разреши да се откажете от мишката и тъчпада. Тъй като преносимият компютър елементарно се трансформира в таблет, с лекост ще можете да рисувате и с пръст върху екрана или да употребявате писалката.
Клавиатура
Най-интересният миг е този, който отличава Yoga Book C930 от останалите ноутбуци – E-Ink клавиатурната класификация.

Повърхността на „клавиатурата“ е напълно плоска и печатането на текст се прави без даже да усещате физическите ръбове на бутоните. Същото се отнася и за тъчпада. Поради неналичието на физически граници е елементарно несъзнателно да се излезе отвън дейната зона. И сигурно няма да можете да откриете нужния бутон на сляпо, просто като плъзнете пръста си върху бутоните.



Всичко това постанова ограничавания върху скоростта на работа, заради това, че противоположната връзка е налице, само че е много съмнителна. За да започнете да работите бързо с тази клавиатура, ще Ви е нужен мъчителен табиет и развита вътрешен глас.

Екранът може да се похвали с висока скорост, тъй като нормално E-Ink постепенно се обновява и за известно време по него остават фантомни изображения. Тук обаче това не се следи.

Вторият екран може да се употребява и като повърхност за всекидневно четене и тази функционалност в тази ситуация е налична. Точно на този екран, след превключване на режима, ще получите достъп до библиотека, от която да изберете стремежи текст. Файловата система е примитивна, само че е задоволителна с цел да стигнете до стремежи файл. Но и тук участва забавен колорит: не можахме да отворим файла с уголемение EPUB и FB2, а единствено PDF. Вероятно е въпрос на някаква минимална съгласуемост, само че беше неприятно.


Корпус
Ноутбукът Yoga Book C930 е необикновено лек и тъничък, а тежестта му е 779 грама с дебелина от 9.9 мм и диагонал на екрана – 10,8 инча. Тоест не е тъничък, като 14-инчовия Acer Swift 7 (дебелина 9 мм), а по-скоро е съперник на таблетите. iPad Pro 11 е съпоставим по мярка, само че е по-тънък (6 мм) заради неналичието на втората половина от корпуса, а нормално дебелината на актуалния ултрабук е сред 12 и 16 мм.

Като цяло, това е чисто походно-офисен модел за леки задания, а увеличеният диагонал надлежно прави по-голямо по размери и самото устройство.

Въпреки дебелината си, Yoga Book е здрав с помощта на алуминиево-магнезиевата сплав на корпуса си. Когато държите ноутбука в ръцете си, усещате, че корпуса му е едносъставен. Няма да се постанова да избирате и цвят, тъй като има единствено сиво. Това евентуално е класическа суровост, макар че палитрата може да бъде и по-забавна, изключително откакто се има поради, че Lenovo има и по-колоритни модели.


Lenovo Yoga Book C930 работи със SIM-карта, тъй че мобилният интернет ще бъде на всички места с Вас
Бутоните са единствено два, като на смарт телефон: включване / изключване и контролиране силата на звука. И двата вида са от дясната страна. USB конекторите също са два Type-C. Като се има поради дебелината на устройството, това е нужна мярка.

Това, което в действителност заслужава обаче внимание, е SIM картата и това, че таблата има слот за карти памет. Честно казано, подобен модул би трябвало да имат всички ноутбуци, без значение от предназначението им. Лаптопът е мобилно устройство, тъй че би трябвало да зависи колкото е допустимо по-малко от външното съоръжение. Но тук си коства да си напомним, че това сигурно ще усили цената, тъй като всички такива модули изискват специфична сертификация.

Наличието на
слот за карти памет също е положително решение, тъй като по този метод казусът с отсъствието на картов читател е решен. Вярно е, че е необходим специфичен кламер за добиване на тавата, само че това са нюанси.


Хардуер и продуктивност
Дори и в непретенциозен корпус може да се побере хардуер за удобна продуктивност. В Yoga Book C930 е подложен процесора Intel M3-7Y30, който е малко по-производителен от АТОМ аналога си. Процесорът употребява две ядра, работещи в четири потока. Скоростта може да доближи 2600 MHz в турбобуст режим. Размерът на RAM е четири гигабайта, само че въпросът е – какво е пречело на слагането на по-капацитивни микросхеми, с цел да се усили паметта най-малко до 8 гигабайта?

Съвременният  Windows 10 е много придирчив към паметта, а с цел да работи удобно на четири гигабайта, ще би трябвало да го оптимизирате ръчно с цел да не употребява толкоз запаси. От SSD обаче няма недоволства – той е 128 GB SSM NVMe TOSHIBA. Да, размерът е дребен, само че скоростта на работа е приемлива и заради това, ноутбукът работи доста бързо. Всъщност, единствено с помощта на NVMe SSD, ноутбукът Yoga Book C930 работи бързо.


Безопасност
Подобно на доста модерни ноутбуци, Yoga Book C930 е екипиран със скенер за пръстови отпечатъци. Това е ново равнище на отбрана на персоналните данни, което интензивно се появява измежду преносимите компютри. За разлика от класическата буквено-цифрова ключова дума, вашият пръстов отпечатък не може да бъде откраднат. И единствено един самоуверен хакер от идващия блокбъстър може да го фалшифицира – всичко в живота е много по-сложно. Дори и на публично място, можете да получите достъп до данните си, без да се страхувате, че някой посредством камера ще запише кодът Ви за достъп.

 Трябва да се означи също, че ноутбуците към този момент имат доста бързи скенери, като при телефоните. Преди това, преносимите компютри не можеха да се похвалят с сходни резултати на пръстовите скенери. Разчитането е тъкмо при 4 от 5 опита, т.е. още веднъж – като при смарт телефоните. Но при този датчик има и особености – той би трябвало да бъде идеално чист, в противоположен случай няма да влезете в системата.
Резултати от тестванията
Лаптопът е дребен и характерен. Това не е игрови модел, тъй че не е нужно да очаквате висока продуктивност.

 Процесорът демонстрира предстоящите резултати на равнището на по-младия Core i3. Но скоростта на SSD в действителност много ни радва – 1320 MB за четене. Поради това, даже и при осем гигабайта оперативна памет, операционната система ще върви доста бързо.

 Що се отнася до батерията, производителят не е преувеличил и в действителност тя способства за 8 часовата работа на устройството. Ако решите да гледате филм и намалите яркостта до 50%, то преносимият компютър ще работи шест и половина часа, което е доста добър резултат.
 Обобщение
Ноутбукът Yoga Book C930 – това е едно доста забавно пробно устройство. От една страна, той е доста новаторски и автентичен. От друга, потреблението на такава клавиатура е подозрително наслаждение, тъй като изисква умения и приучване. И в случай че в смарт телефоните датчиците заменят същата QWERTY-клавиатура, то в този модел всичко е по-сложно. Той обаче е съвършен за хора в придвижване и такива, които не пишат доста дълги текстове и мейли.

 Сред очевидните преимущества: размери, тегло, GSM модул и класен екран. Сред минусите – устройството не е за всеки. Дали това изобретение коства тези пари – 2500 лева – не е ясно, само че несъмнено заслужава внимание.



Положителни черти :
Размери;Висококачествен екран;Ниско тегло;Наличие на GSM модул;Скенер за пръстови отпечатъци.
Отрицателни черти:
Трудно е да се написа на сляпо;Цена;Дебела рамка на екрана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР