От днес вече е факт: основаният от американския милиардер Джордж

...
От днес вече е факт: основаният от американския милиардер Джордж
Коментари Харесай

Централноевропейският университет се премества във Виена

От през днешния ден към този момент е реалност: учреденият от американския милиардер Джордж Сорос университет се реалокира от Будапеща във Виена. В 13 ч. (14 ч. българско време) през днешния ден Сорос е популяризирал публично известие по този въпрос.
Американският милиардер предприе тази стъпка, откакто на 1 декември изтече ултиматумът, който университетът сложи на унгарското държавно управление, че в случай че то не подпише съглашение, гарантиращо по-нататъшното битие на университета, той или елементи от него ще се реалокират във Виена.

Очаква се през днешния ден следобяд Джордж Сорос да дойде във Виена за диалози с кмета Михаeл Лудвиг.
Съобщението не е вест тук и не изненадва никого. Икономическата организация на Виена, която се грижи за привличането на задгранични компании в града, и ръководителите на университета към този момент са възнамерявали преместването на основаното през 1991 година образователно заведение.

То ще се извърши на два стадия. Още идната година новопостъпилите ще следват в австрийската столица. Заниманията ще се организират във краткотрайна постройка, до момента в който през 2023/2024 година приключи цялостното пренасяне и студентите стартират образование в прелестния сграден комплекс на някогашна болница, издигната от архитекта на Виенския сецесион Ото Вагнер, носеща неговото име. Дотогава болничното заведение ще бъде преустроена за задачите на университета.
Все още не е обяснен въпросът кои специалности ще бъдат преместени във Виена и кои ще останат в Будапеща.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР