От днес тръгва природният газ по газопровода „Балкански поток“, който

...
От днес тръгва природният газ по газопровода „Балкански поток“, който
Коментари Харесай

Малинов за Турски поток: Малка балканска победа над големия атлантически егоизъм

От през днешния ден потегля природният газ по газопровода „ Балкански поток “, който е продължение на „ Турски поток “. Този план, от който България ще печели, въпреки и доста по-малко в сравнение с би печелила от проваления „ Южен поток “, се реализира доста мъчно. Чужди ползи направиха всичко допустимо да го блокират, само че като по знамение не съумяха. Извоювахме дребна балканска победа над атлантическия нарцисизъм. Това споделя Николай Малинов - ръководител на Политическа партия " Възраждане на отечеството " и ръководител на НД " Русофили ", заяви Евроком.

Точно в този ден е добре да си напомним някои обстоятелства от българската газова авантюра.

От 2000 до 2019 година България транзитираше годишно към 15-16 милиарда м3 газ и печелеше от директни такси по към 200 млн. лева на година. Това приблизително претеглено прави близо 17 млн.лв на месец. Нашата колебливост обаче, нашите непредвидливост, кариеризъм и алчността на избрани политици, съпроводени с жадност за потупване по рамо от мощните „ доброжелатели “ на България, дадоха като резултат непрекъснато хвърляне от едната посока в другата и планът „ Южен поток “ бе закрит вечно.

Със закриването на този важен газов план (който гарантираше на страната ни надграждане от 3.94 пъти по-голям пренос през наша територия, а точно 3.94 х 16 = 63 милиарда м3/годишно) България загуби към 790 млн. лева годишни доходи от директни такси.

Възползвала се от нашата недосетливост, Турция обаче завоюва, като съумя да добави вместо нас спомагателни потоци природен газ, които да минават през нейната територия, достигайки големите размери от 75 – 80 милиарда м3 годишно.

Примерите от историята ясно демонстрират, че губят дребните и малодушните, които са си въобразили, че „ всичко могат и всичко знаят “.

И по какъв начин постъпи Русия, откакто ние провалихме „ Южен поток “?

В газовия бранш, както и по всички останали значими за Русия въпроси, тя има авансово създадени по няколко стратегически разновидността. След закриването на „ Южен поток “ той съвсем мигновено се преобразува в два други плана – „ Северен поток – 2 “ (2 тръби х 27.5 = 55 милиарда м3/г) и „ Турски поток “ (2 тръби x 15.75 = 31.5 млрд.м3/г.).

С доста старания България съумя да направи по този начин, че едната от двете тръби на „ Турски поток “ да премине през нейна територия в посока Сърбия, Унгария и Австрия. Не бива да пропущаме обстоятелството, че като се извади потреблението в страната, за транзитиране през територията на България, ще останат към 12 млрд.м3 годишно, и то при изискване че втората тръба на „ Турски поток “ бъде оптимално натоварена – нещо, което като се изключи къси интервали от време на практиката мъчно се осъществя.

На фона на годишния пренос от към 16 милиарда м3, осъществен от 2000 до януари 2020 година, и на фона на погубения „ Южен поток “ с потенциал 63 милиарда м3 годишно, не е мъчно напълно независимо да се разкрият и видят обстоятелствата в същинската им светлина: с помощта на своята външна политика, България загуби освен големи доходи, освен това – тя усили своята енергийна взаимозависимост, тъй като станалият избавителен за България „ Балкански поток “, с цел да доближи до България, минава през територията на прилежаща Турция, където газът мигновено става турски, а ние надлежно – подвластни от Турция.

В продължение на гореказаното, плановете на специалистите демонстрират, че към днешна дата при ползване на страните от Европейски Съюз от към 500 милиарда м3 годишно, към 2025 година Европа ще се нуждае от годишен спомагателен импорт на към 50-60 милиарда м3 природен газ, а към 2035 година – на импорт от към 80-85 милиарда м3 годишно.

Дори и в случай че преглеждаме съществуващите песимистични прогнози, предполагайки, че търсенето на природен газ в Европа изобщо няма да пораства, а ще понижава във времето, то към 2025 – 2030 година, заради фрапантния спад на локалния рандеман, Европа ще има потребност да внася в допълнение минимум 70-80 милиарда м3 природен газ всяка година. И тук е мястото да отбележим, че този голям размер не е изцяло договориран и не е гарантиран нито посредством превоз, нито посредством съответна инфраструктура.

Ако бяхме анализирали тези прогнози с по-голяма угриженост за ползите на нашата страна, ние в никакъв случай нямаше да допуснем неуспеха на „ Южен поток “. Нещо повече – след допускането на тази неточност във външната политика на България, ние допуснахме и втора – изградихме ново трасе от 474км., което ни коства към три пъти повече, в сравнение с би коствало построяването на 150 км. от Ихтиман до Димитровград (Сърбия) с тръба с по-голям диаметър и реконструкции на някои компресорни станции в Южна България – това би ни разрешило за плана „ Балкански поток “ да използваме южната част на нашата газопреносна система по направлението „ Турция – (Сърбия) “ с по-малки вложения и с по-кратки периоди за осъществяване.

Въпреки множеството медийни изяви и рафинирани ПР-акции, ние все по-ясно и по-ясно разбираме какъв брой би могла да завоюва България и отсам цяла Европа, в случай че „ Южен поток “ бе осъществен в тази си цялост, в която бе планиран. С всеки изминат ден всичко това ще става все по-разбираемо на от ден на ден и повече хора….

И въпреки всичко денят, в който потегли газ по газопровода „ Балкански поток “, е добър ден за българските ползи. А България, Сърбия, Унгария и Австрия дружно реализираха дребна победа над огромния атлантическия нарцисизъм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР