От десетилетия в американската политика стои един токсичен въпрос, който

...
От десетилетия в американската политика стои един токсичен въпрос, който
Коментари Харесай

Тръмп няма да депортира никого

От десетилетия в американската политика стои един отровен въпрос, който политиците засягат най-вече в акции и минимум по време на мандатите си и това е: какво би трябвало да се направи с близо 11 милиона незаконни имигранти, които обитават в Съединени американски щати.

Мненията варират от апели за всеобщо депортиране до причини за всеобща прошка.

В понеделник стана ясно, че президентът Тръмп е решил да суспендира действието на програмата на Барак Обама за краткотрайна прошка на незаконни имигранти, които са били доведени в Съединени американски щати като деца.

Тръмп рече: Край на лотарията и фамилните визи за Съединени американски щати

Тръмп разгласи на конференция, че изпитва огромна любов към по този начин наречените "дриймърс " (мигрантите, пристигнали незаконно в Съединени американски щати като деца и попадащи в обсега на програмата). Той съобщи, че желае Конгресът да създаде законово решение за тези хора - вижте във видеото.

Фен базата на Тръмп чества, а левицата реагира остро и се стигна до такава степен, че Барак Обама наруши мълчанието си на някогашен президент и излезе с изказване против дейностите на Тръмп.

'This is about basic decency': Obama slams Trump's DACA decision in scathing Фейсбук post https://t.co/58YQ0ZvzHw pic.twitter.com/mXnNh2v7zN
— Mashable (@mashable) September 5, 2017
Тази история обаче няма доста смисъл. Ето за какво:

Какво е DACA?

Deferred action for childhood arrivals (отлагане на ограниченията против пристигнали в детска възраст) е изпълнителна заповед на Барак Обама от 2012 година, която на практика даде опция на незаконните имигранти, които са били доведени в Съединени американски щати в детска възраст, да не бъдат преследвани от управляващите и да получат позволения за работа.

Обама издаде тази заповед еднолично и като свободно тълкуваше конституционните си пълномощия. Всякакво имиграционно законодателство по принцип би трябвало да бъде одобрено от конгреса и сената, само че някогашният президент се размина с обещанието, че това не е постоянна и дълготрайна имиграционна политика и че краткотрайната прошка няма да бъде път към цялостно узаконяване и поданство.

Това несъмнено, се оказа неистина и тази седмица допитване на сенатор Чък Грасли до имиграционните служби разкри, че на амнистираните по DACA е разрешено да кандидастват за зелена карта, а след това и за поданство. Това е жестоко възползване от дупка в закона. От към 800 000 реципиенти на DACA, към 60 000 са подали документи за зелена карта, а от тях са 40 000 утвърдени. От 40 000 притежатели на зелена картар 2181 са поискали да станат жители и 1056 в последна сметка са получили американско поданство.

Какво направи Тръмп?

Тръмп: Ако би трябвало, ще затворим държавното управление, само че ще построим стената

Тръмп имаше две обещания по време на акцията по отношение на имиграцията – да построи стена с Мексико и да приложи цялата тежест на имиграционните закони върху незаконно пребиваващите в страна.

Pres. Trump to DACA recipients: "You have nothing to worry about " https://t.co/IGoUa7C5GA pic.twitter.com/cpZYyDM8N8
— CBS News (@CBSNews) September 8, 2017
Сега наподобява се пробва да замени едното за другото. Той на процедура суспенидира действието на програмата, само че отсрочва използването на закона с 6 месеца, т.е. дава на Конгреса половин година да сътвори същински закон, който да утвърди или анулира DACA, като концепцията е демократите да му гласоподават парите, от които се нуждае за построяването на стената. Това обаче е малко евентуално да се случи. Демократите са в съпротива и единствено ще пострадат, в случай че оказват помощ на Тръмп по какъвто и да е метод да построи стената с Мексико.

Ако Тръмп обаче в действителност стартира да депортира хора след половин година, конгресът ще е заставен да работи. Демократите нямат да си мръднат пръста да го спрат, надявайки се, че това ще срина имиджа му и ще им даде добра платформа за 2020. Тогава всичко ще лежи на плещите на републиканското болшинство.

Републиканците обаче са разцепени по въпроса за оправянето с незаконните – част от тях са хардлайнери, само че други биха дали своят вот с демократите. Ако кодифицират DACA в действителен закон, партията изцяло ще пострада, тъй като множеството й последователи ще би трябвало да преглътнат второ огромно неизпълнено заричане след премахването на Обамакеър. Нито президентът, нито републиканското болшинство обаче ще имат смелостта да приложат правото с цялостната му мощ и да стартират да депортират хора.

Вчера самият Тръмп побърза да съобщи, че реципиентите по програмата няма от какво да се тормозят и че няма да има депортации, с което загуби и последния си лост за напън. По всичко наподобява, че той самият в никакъв случай не е бил хардлайнер по този въпрос, макар че употребява опцията да стъпи на тази плаформа предходната година.

Тръмп няма да депортира никого и това прави помпозното изказване на Барак Обама от през вчерашния ден да виси необичайно във въздуха, в случай че сега има 90% късмет неговата противозаконна изпълнителна заповед да се трансформира в постоянен закон.

Какво можеше да направи Тръмп?

Тръмп изпусна всичките си лостове за въздействие в тази обстановка. Той можеше или да влага политически капитал и да приключи DACA изцяло, или да изчака 10-те щата, които сега оспорват заповедта, да я победят и отстранен по правосъден път. И тогава към този момент той можеше да каже: „ добре, би трябвало да запълним дупката в закона, дано напишем по-консервативен закон” или „ добре, ще поддържа възобновяване на DACA в конгреса, в случай че се провиснал пари за стената или инфраструктурния ми план”.

Вместо това обаче, Тръмп побърза да показва някаква интензивност във връзка с DACA, което масата от поддръжниците му нетърпеливо чакаха и по този начин загуби всичките си карти още при първото разпределяне.

Ако в този момент DACA се утвърди в конгреса, републиканците ще пострадат имиджово, а Тръмп няма да получи и $ в подмяна. Ако не се утвърди, просто нищо няма да се случи, тъй като въпреки че програмата няма да работи официално, Тръмп няма да има храброст и политически капитал да стартира да депортира незаконни.

What is Daca and who are the Dreamers? https://t.co/ZzkZCg6YYM
— Lucy (@LuLubabycakes) September 8, 2017
Това е следващ и индикативен образец за тоталната липса на връзка и съгласуваност сред президента и водачите на републиканските болшинства в Конгреса и Сената. Във време, в което републиканците имат власт и в трите институции е това е непростима загуба на време и благоприятни условия.

Тончо Краевски проучва за Vesti.bg събития от интернационалната политика с фокус върху англоамериканския свят. Член е на Института за дясна политика.

Два от неговите разбори, оповестени във Vesti.bg, бяха преведени и оповестени от американското издание Watching America.

Тръмп не просто се отдръпва от Парижкото съглашение - той изпраща обръщение - виж в Watching America

Игра на покер или международна война - виж в Watching America

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР