От деня на катастрофата на Боинг 777 на авиокомпанията MalaysiaAirlines

...
От деня на катастрофата на Боинг 777 на авиокомпанията MalaysiaAirlines
Коментари Харесай

Бели петна в разследването по делото за полет МН-17, разбил се в Донбас

От деня на злополуката на Боинг 777 на самолетната компания MalaysiaAirlines над Донбас минаха над 3 години. Разследването на аргументите за злополуката се води от Международната следствена група, в която вземат участие Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. През септември 2016 година групата разгласява промеждутъчен отчет от следствието – следователите са уверени, че разполагат с неопровержими доказателства за това, че самолетът е бил свален от зенитна ракета серия 9 М³8 на зенитно-ракетен комплекс „ Бук “. Освен това, следствието разполага с доказателства, позволяващи да се твърди, че изстрелването на ракетата е станало в региона Первомайский, който по това време се е намирал под контрола на опълчението на Донбас.

Уви, доказателството, убедило следователите във версията, че Боингът е бил свален от опълченците благодарение на ЗРК „ Бук “, е видео, оповестено в обществените мрежи и „ прихванати телефонни позвънявания “. Към следствието има доста въпроси.

Например, за какво с следствието се занимава страна, която може да е страна-престъпник, направила даденото закононарушение. Или за какво следствието не разгласява диалозите сред днепропетровския диспечер с водачите на Боинга? Защо интернационалната следствена група не взима под внимание данните от радарите и инструкциите за тяхното разшифроване, предоставени от съветската страна?

Освен данните от нееднозначните заключения на следствието, никаква информация за хода на следствието не са оповестени.

А в това време от ДНР декларират, че са подготвени да предадат хипотетичните остатъци на починалите пасажери, с помощта на които ще могат да бъдат получени нови данни в заплетеното следствие. Прокуратурата на Донецката национална република има намерение да се обърне към основния прокурор на Холандия с радарите и инструкциите за тяхната разшифровка.

Местонахождението на хипотетичните остатъци на двама изчезнали пасажери, чиито остатъци не бяха открити по-рано, стана известно с помощта на репортаж на самостоятелния американски публицист Патрик Ланкастър, провел свое следствие. Репортерът е посетил мястото на злополуката, с цел да помогне на работата на Международната група и да събере и досега несъбраните от мястото на нещастието остатъци, за които се допуска, че са на телата на пасажери от полет МН-17.

На оповестен от журналиста видео клип се вижда, че на мястото на злополуката са останали доста фрагменти от самолета, а също и човешки кости. Всичките открити фрагменти американецът е предал на прокуратурата на ДНР.

На собствен ред, прокуратурата на ДНР приканва холандската страна да изпрати публични представители на Съвместната следствена група и публично да одобри наличните фрагменти за тяхното им бъдещо проучване и идентификация, написа " Руская весна ".

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР