От Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори (БФИЕК)изразяват категоричното си

...
От Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори (БФИЕК)изразяват категоричното си
Коментари Харесай

БФИЕК към Борисов: Не сме против входно-изходния модел на Булгартрансгаз, искаме да се отложи, за да се поправят дефектите


От Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори (БФИЕК)изразяват безапелационното си противоречие с „ резултатите “ от „ входно-изходен модел “ за установяване на цени за достъп и транспорт по газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз ".

В намерено писмо до Министър ръководителя Бойко Борисов във връзка въвеждането на новия модел представителите на промишлеността сочат, че единствено 30-40% от потенциала на тръбите се употребява за транспорт на природен газ. " След като няма „ запушване в трафика “ няма и съображение за нарастване на цените за транспорт ", считат от БФИЕК.

От организацията предизвестяват, че българските индустриални консуматори и задграничните снабдители ще бъдат дискриминирани, защото новата методика няма да се ползва по отношение на " Газпром ". " Газпром ще продължи да заплаща цена за транспорт на правилото на пощенската марка на 1000 куб.м и входно-изходния модел няма да се ползва. Всички български консуматори от 1 октомври ще заплащат над 27 лв/1000 куб.м, а Газпром повече от два пъти по-малко ", пресмятат от бизнеса. И сочат, че това е дискриминация към българските консуматори, а също по този начин невъзможна либерализацията на пазара на природен газ, тъй като нито един снабдител няма да може да се конкурира с Газпром при ниските облаги на пазара.

Публикваме цялото отворено писмо до Министър ръководителя без съкращения и редакция:

Обръщаме се към Вас и благодарение на медиите, защото сме длъжни да предупредим за тежките последствия за България от предвижданата смяна в разпоредбите за транспорт на природен газ от 1 октомври 2017 година.

Сдружение „ Българска Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори “ (БФИЕК) съставлява значими за българската стопанска система предприятия. Годишно те образуват над 10 млрд.лева доходи и употребяват 800-900 млн.куб.м природен газ – над 60 % от индустриалното ползване на природен газ в България. Над 80% от продукцията се изнася.

Предприятията са от разнообразни браншове на стопанската система и са базовата промишленост на страната. Приносът им в Брутният вътрешен продукт на България е над 20%.

Проведени бяха голям брой срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителя на КЕВР Иван Иванов, само че терзанията ни не бяха взети под внимание. Предложено бе отчасти отсрочване на повишаването, което не е решение. Нещо повече и госпожа Петкова и господин Иванов, неразбираемо за какво обясняваха пред медиите, че ще има 3-4% поевтиняване в крайната цена за потребителите на природен газ, присъединени към преносната мрежа на „ Булгартрансгаз “ ЕАД.

Както знаете крайната цена се образува от цената на природния газ и цената за транспорт. Цената на естествения зависи от котировките на петрола и курса на $. От 1-ви октомври се чака спад в цената със 7.29%. Искам да припомня, че от 1-ви април т.г. цената се усили с 30%. Но в този момент тематиката за цената на природния газ не е предмет на актуалното писмо и на нашето противоречие с КЕВР и Министерството на енергетиката.

Основните ни терзания са по втория съставен елемент в крайната цена, а точно цената за транспорт. С новите правила за транспорт се вкарва тъй наречените „ входно-изходен модел “ за установяване на цената за транспорт. България е последната страна членка на Европейски Съюз, която вкарва модела. Това закъснение не е по наша виновност и промишлеността не е срещу въвеждането на новите правила.

Категорично не сме съгласни обаче с „ резултатите “ от модела:

1. Няма условие в европейските регламенти смяната в разпоредбите да докара до повишаване. Само 30-40% от потенциала на тръбите се употребява за транспорт на природен газ. След като няма „ запушване в трафика “ няма и съображение за нарастване на цените за транспорт.

2. Няма по какъв начин разпоредбите да важат за едни, а други да останат по остарялата методика. Газпром ще продължи да заплаща цена за транспорт на правилото на пощенската марка на 1000 куб.м и входно-изходния модел няма да се ползва. Налице е друго отнасяне на ползвателите в националната газопреносна мрежа, нещо, което е категорично неразрешено от Регламент 715/2009 (чл.13)

3. Горното значи, че се вкарва непрекъсната промоция за Газпром, а евентуално не е и известен за това. Всички български консуматори от 1 октомври ще заплащат над 27 лв/1000 куб.м, а Газпром повече от два пъти по-малко.

4. Това е дискриминация за българските консуматори.

5. Смятаме, че това събитие ще се счете както за неприемлива държавна помощ, по този начин и за изрично крос субсидиране, което „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще дава на несъмнено сдружение. Това предстои на глоба от Европейска комисия, а глобата ще се заплаща от страната България.

6. В момента тече следствие на Европейска комисия против „ Булгартрансгаз “ ЕАД за корист с монополно състояние по различен проблем. Въвеждането на новите правила ще благоприятстват отрицателно решение на Европейска комисия против преносния оператор.

7. С по този начин конфигурирания входно-изходен модел става невъзможна либерализацията на пазара на природен газ, тъй като нито един снабдител няма да може да се конкурира с Газпром при ниските облаги на пазара.

8. Въпреки многократното ни настоявания не бе показана оценка на въздействието на модела.

9. Не на последно място – новият способ за систематизиране на разноските е сигурна причина за ограничение вноса на газ от различни на Руската Федерация източници, нещо което е неизменима част от концепцията за реализация на районен газов хъб.

Отново желаеме да заявим, че БФИЕК не е срещу въвеждането условията на законодателството на Европейския съюз, само че считаме, че това не следва да се реализира самоцелно, а при ценене на главните правила за пропорция и недискриминационно използване.

С оглед спецификите на българския газов пазар, изрично настояваме за отсрочване въвеждането на модела, до момента в който не бъде осъществена действителна и цялостна оценка на въздействието с присъединяване на заинтригуваните страни, а дефектите да бъдат отстранени.

Тъй като тези недостатъци засягат фундаментално развиването, либерализацията и действието на пазара за природен газ, резервираме правото си да прибегнем и към нетрадиционни ограничения за промишлеността, а точно - образуване на митинги. Природният газ е единственият запас, с щадящ екологичен отпечатък и е от главно значение за основаването на свободен енергиен пазар за бъдещето на България.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР