От 9 до 12 януари 2020 г. експерти и доброволци

...
От 9 до 12 януари 2020 г. експерти и доброволци
Коментари Харесай

От утре започва годишното броене на зимуващите птици край водоемите

От 9 до 12 януари 2020 година специалисти и доброволци ще посетят водоемите в страната, на които зимуват водолюбивите птици, което се координира от Изпълнителната организация по околна среда. Инициативата покрива повече от 100 страни и към 25 000 влажни зони в от целия свят и се провежда от интернационалната организация за отбрана на влажните зони Wetlands International.

На международно равнище се следят разнообразни типове водоеми, които са обхванати от Рамсарската спогодба за запазване на местообитанията на водолюбиви птици - реки, езера, водохранилища, водоеми, сладководни блата, мангрови гори, кални плодове, коралови рифове, оризови полета и ферми за отпадни води.

В България са включени над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички огромни язовири и реки навътре в страната, където зимуват водолюбивите птици. Преброяването се прави най-вече от доброволци, чиито екипи се координират от организацията по околна среда. Те включват специалисти и любители-орнитолози от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), съдружие " Зелени Балкани ", Ортнитологичната централа и Националния природонаучен музей към Българска академия на науките, клуб " Скорец " към Софийския университет, Сдружение за дива природа " Балкани ", Фонд за дивата флора и фауна и дирекцията на Природен парк " Персина ", Съюза на ловците и рибарите и доста други. Те се разпределят в екипи по водоеми и следват общата методика на Wetlands International, която обезпечава сравнимост на данните през годините.

В България

Елена Тилова от " Зелени Балкани " споделя, че началото на преброяването за България е било в края на 60-те години на предишния век. Днес наблюденията се координират от Изпълнителната организация по околна среда и води (ИАОС) и се правят благодарение на научните институции, локални ведомства като Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ), дирекциите на естествените и националните паркове и природозащитните неправителствени организации.

Радослав Станчев, координатор на преброяването от Изпълнителна агенция по околна среда, добави, че първоначално преброяването за България е било координирано от учените от Българската академия на науките (БАН), като последователно в работата се включват и доброволци от неправителствените организациии. Днес координиращата организация по околна среда още веднъж разчита с изключение на на районните си специалисти и на полевата работа на учени и доброволци от неправителствените организации. Данните се употребяват от Изпълнителна агенция по околна среда за попълване на националната база данни за биоразнообразието, за подаване на информацията за световните регистри на Wetlands International и за допълнение на данните за наложителното от време на време докладване към Европейската комисия за положението на " Натура 2000 " в страната.

" Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на измененията в положението на популациите на следените типове птици. Това е индикатор за измененията в средата, която населяват птиците и хората. Проучванията са изключително значими и настоящи в подтекста на климатичните промени ", разяснява Свилен Чешмеджиев от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Тази година преброяването ще обърне особено внимание на зимуващите пойни и тундрови лебеди, защото тече интернационалното броене на двата типа, оповестяват от Българско дружество за защита на птиците. България е желано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и типове, включени в Световния червен лист, като ушатия гмурец, червеногушата гъска, дребната белочела гъска, тръноопашатата потапница, ледената, кадифената и кафявоглавата потапница и други, прецизират от сдружението за отбрана на птиците.

Очакват се забавни наблюдения, защото още през декември 2019 година екип на Българско дружество за защита на птиците следи рекордна бройка на зимуващите огромни белочели гъски в региона на Свищовско-Беленската равнина – близо 75 хиляди индивида. Екипът на фондация " Льо Балкан-България " е следил и извънредно рядката за страната елементарна дропла в региона на езеро Дуранкулак. Тундрови лебеди и огромно скупчване от над 600 тръноопашати потапници са открити в Бургаските езера по време на постоянния мониторинг на Българско дружество за защита на птиците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (178)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР