+ + + + от 5 Coup de Chance Сценарист

...
+ + + + от 5 Coup de Chance Сценарист
Коментари Харесай

Кино | Чист късмет на Уди Алън

+ + + + от 5 Coup de Chance Сценарист и режисьор: Уди Алън С: Лу дьо Лааж, Нилс Шнайдер, Мелвил Пупо, Валери Льомерсие Времетраене: 93 мин. Още от същото: " Мач пойнт "
Петдесетият филм на Уди Алън е с френска тирада и артисти, само че нещата, поради които обичаме киното му, са налични и сработват задоволително. Тонът е джазово палав (Хърби Хенкок), действието тече с елегантна лекост, престъпната нишка държи вниманието до изненадващия край. Стилът на Алън е витален и на 88 години.

Картината на именития оператор Виторио Стораро ( " Апокалипсис в този момент ", " Последно танго в Париж ", към този момент пети филм с Алън) е с топлите цветове на парижката есен. По следобедните булеварди там, през стиховете на Превер за " мъртвите листа " сме въведени в история за обич, лукавство и случайността като орис.

Фани Моро е с име по двете обичани актриси на Трюфо, в ролята с сексапил и красива усмивка е Лу дьо Лааж. Имала е игрива бохемска младост, само че в този момент е омъжена за паралия (Мелвил Пупо), който я носи на ръце.
Реклама
Фани се задушава в суетната му среда на всемирски злословия и лов на сърни през уикендите. Затова инцидентната среща с някогашния съученик Ален, в този момент публицист (Нилс Шнайдер), става за нея освобождаващ акт. Алън споделя за огромната подигравка на живота и нейните ежедневни производни с подкупваща елементарност. Без нормалните приказливост и поръсени духовитости. Любовта на Фани и Ален разцъфтява из парижките паркове и мансарди. Но се удря в мъчителната ревнивост и собственически инстинкт на брачна половинка, подготвен на ликвидиране. В картината се включва прагматичната майка на Фани (с комедийния гений на Валери Льомерсие) като самообразован детектив.

Прегрешението и закононарушението се застигат като в едноименния остарял филм на Алън, тук с трагикомичен и просветляващ резултат. Фани заплаща високата цена на илюзията, че щастието може да бъде следено. Че индивидът е " ковач на ориста си ", както упорства завладяващият й брачен партньор. Осъзнава чудото на живота и чистия шанс на това да си жив. За нас остава чистия шанс да имаме първокласен Уди Алън за Коледа, с ироничния бонус да е френски.


Свързани публикации Киномания `23 с Уди Алън, Алмодовар, френска вълна и музикални филми 16 ноември 2023, 06:21

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР