От 2025 г. парижани и гостите на френската столица отново

...
От 2025 г. парижани и гостите на френската столица отново
Коментари Харесай

След 100 г. забрана: Парижани отново ще се къпят в Сена

От 2025 година парижани и гостите на френската столица още веднъж ще плуват в Сена. Или най-малко такава е упоритостта на управляващите и на олимпийския комитет за летните игри следващата година. Реалистични ли са обаче тези проекти?

Къпането в реката, която е една от емблемите на Париж, е неразрешено от 1923 година, когато се преценя, че е прекомерно нечиста. Въпреки това обособени смелчаци се хвърлят в нея чак докъм 60-те години на предишния век. 

В идващите десетилетия пресичащата цялата столица Сена, по която плават развлекателни корабчета, се прочува с това, че е покрита с какви ли не отпадъци, написа " 24 часа ".

Трудно е даже да си представим на какво наподобява сега, когато поради стачките на боклукчиите и митингите против пенсионната промяна целият мегаполис вони на гнило от насъбраните камари неизвозени боклуци.

Независимо от това уредниците на летните олимпийски игри през 2024 година се надяват точно Сена да е мястото, където ще се проведат няколко надпревари като плувния стадий на триатлона, както и 10-километровия плувен маратон, заяви френското издание “Локал ”. Реката ще има основна роля и в церемонията по откриването - ще има церемониал от кораби, на които ще бъдат качени спортистите, а от брега церемонията ще следят най-малко 600  хиляди души.

Проектът Сена да бъде пречистена дотолкоз, че в нея да може да се плува още веднъж, не е от през вчерашния ден. През 1990 година тогавашният кмет на Париж Жак Ширак обявява вярата си, че до 3 години водите ще са толкоз чисти, че хората освен да се пекат в близост, само че и да се разхлаждат в тях. По това време в реката се въдят едвам 3 типа риби и задачата наподобява обречена. И желанията на бъдещия френски президент в действителност остават единствено вяра.

Сегашният план планува пречистването и на река Марна - десният приток на Сена, която се влива в нея в предградието Иври сюр Сен. Факт е, че през последните 30 година е реализиран сериозен прогрес в изчистването на двата водни басейна. Според Франсоа-Мари Дидие, началник на синдиката за санитарното положение на парижката агломерация, сега в тях живеят и се развъждат над 30 типа риби.

Независимо от положените до момента старания, парижани не престават да свързват реката с неприятни миризми и непрогледна мътилка. Малцина биха се потопили в нея без боязън, а камо ли на драго сърце. Всяка година от водите се изваждат към 360 тона отпадъци, разкри изданието “Слейт ” през 2021 година Другият огромен проблем, несъмнено, е замърсяването от канализацията. Вивиън Уолт, която следи проекта за филтриране за американското сп. “Тайм ”, написа, че “1,9 милиона кубически метра нетретирана канализационна вода се е изляла в Сена предходната година ”. От парижкото кметство дали отговор на журналистката, че това се е наложило, “за да се избегне задръстването на парижката канализационна мрежа и мегаполисът да не бъде наводняван при мощни дъждове ”.

За да бъдат позволени насъбраните проблеми, през 2016 година проектът за чиста Сена е финансиран с 1,4 милиарда от кметството на Париж и други локални организации. За отбрана на канализационната мрежа при мощни дъждове пък е построена голяма цистерна наоколо до парижката гара Остерлиц. Нейният размер е еднакъв на 20 олимпийски басейна.

През 2021 година синът на столичната градоначалничка Ан Идалго преплува цялата дължина на Сена от извора покрай Дижон до вливането ѝ в морето край Хавър в границите на план за опазването на околната среда. Ако проектът успее и водите бъдат пречистени задоволително за олимпиадата следващата година, то през 2025-а ще бъдат построени 23 публични плажове с къпални по сходство на този, който от 2017 година действа в басейна на Ла Вилет. Само през 2018 година той е бил посетен от 110 хиляди души. Достъпът е свободен, а сигурността е обезпечена от екип спасители към парижкото кметство. На плажа са оборудвани 4 басейна с друга дълбочина: два за фамилии с дребни деца, един от 1,2 м за неопитни плувци и различен от 2 м за опитните.

5 от бъдещите 23 плажа ще са в границите на Париж, а останалите – в предградията. От тези в центъра един ще е в Булонския лес, вторият – тъкмо против Айфеловата кула, третият – до Пон Ньоф, четвъртият - покрай Лувъра, и петият до Берси. Там ще бъдат издигнати заградени уреди в реката, сходни на плувни басейни, където къпещите се ще се усещат в сигурност. За момента не е ясно дали тези плувни пространства ще действат непрекъснато, или единствено през лятото и дали ще има по-специални и строги правила за плуване отвън басейните.

Но дали в действителност ще се случи всичко това? За да бъдат позволени надпреварите в границите на олимпиадата, замърсяването на Сена би трябвало да бъде понижено с две трети до края на оставащите 500 дни. Засега наподобява съвсем невероятно, само че някои данни от последните месеци дават мотив за оптимизъм. При всекидневните инспекции на качеството на речната вода през 2022 година 7 от 10 проби са се оказали приемливи. От началото на 2023 година тестванията са почнали да се приближават до качеството, при което плуването е допустимо. И това, макар че доста от почналите работи по плана към момента не са приключени. При инспекциите се следи изключително зорко за равнищата на две бактерии, които са аршин за заразяване – за ешерихия коли и за ентерококи.

Рисковете са огромни, защото даже една-единствена мощна буря може да унищожи постигнатото. Затова се мисли и за различни уреди, където надпреварите могат да бъдат преместени в последния миг при потребност. А парижани и уредниците на игрите стискат палци да няма мощни дъждове 3 дни преди откриването на игрите и по време на цялото събитие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР