От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е,

...
От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е,
Коментари Харесай

От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

" От 2018 година аз нямам спънка да строя, единственaта е, че би трябвало да осигуря финансиране, и съвсем съм ", сподели вложителят Йордан Георгиев. Нужната сума е към 1 млн. евро

© Йово Николов Многогодишната история за държавен имот на брега на морето, кино съюз, съдилища и строителна рецесия е към развръзка. Инвеститорът в стартирания преди 10 години хотел твърди, че от есента ще го дострои. Обектът на първа линия ще е триетажен, върху съвсем декар, 35% от издигнатото ще е за филмовите дейци, в частта на вложителя ще има 20 жилището. Над градския плаж в Стария град на Созопол се е надвесила бетонна сянка. Огромният недовършен градеж на хотел, на тип напомнящ транспортен съд, от близо десетилетие грози пейзажа в южния завършек на линията. Парцелът има заплетена история от 1989 година насам - минава от страната към Съюза на българските кино дейци (СБФД) и оттова - в частна компания. Дело по самодейност на районното министерство и частни жалбоподатели блокира построяването му през годините и по тази причина градежът стоеше недовършен толкоз време. През годините жителите на Созопол подлагаха на критика обекта поради това, че " каца " върху скалите, че ги разрушава, че е прекомерно огромен. Съдът обаче посича всички възражения. Тази есен строителството евентуално ще продължи и по проект през лятото на 2021 година градът ще се снабди с нов приключен хотел.

Епизод 1: Имот на кино

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През февруари 1989 година със заповед на ръководителя на Изпълнителния комитет на Общинския национален съвет Созопол дава на филмовите дейци възмездно право върху имота за изграждане на креативна база. През 1998 година регионалният шеф на Бургас отписва парцела от актовите книги за държавна благосъстоятелност в интерес на СБФД. Сдружението се доставя с констативен нотариален акт за право на благосъстоятелност през 1998 година Информацията дотук е от формален отговор от Областна администрация - Бургас, на въпрос на " Капитал " по отношение на историята на парцела.

" Мисля, че преди 2005 година там е имало пицария и притежателят й ни е плащал наем ", споделя Васил Мареков, икономически секретар на Съюза на филмовите дейци, пред " Капитал ", като акцентира, че сдружението е юридическо лице с нестопанска цел в частна изгода и нямат нищо общо с страната. Мареков описа, че някъде през есента на 2005 година общото заседание на сдружението взима решение да " оторизира управителния съвет да организира процедура по желание на евентуален вложител в парцела, който да построи постройката и да ни даде част от нея като отплата ". " През април 2006 година имаше 3-4 компании, които бяха прегледани на съвещание на управителния съвет. Ние избрахме компания " Инти ", споделя той.

Въпросното сдружение в оня миг е благосъстоятелност на братята Йордан и Людмил Георгиеви. Йордан Георгиев е общински консултант от Българска социалистическа партия в Бургас в интервала 2011 - 2015 година, както и в този момент, от есента на 2019 година Людмил Георгиев е юрист. Преди 14 години Съюзът на българските кино дейци избира " Инти ", благосъстоятелност на Йордан Георгиев, общински консултант от Българска социалистическа партия. От 2010 година има и съветски съучастник.

През 2010 година " Сдружение " Съюз на филмовите дейци " трансферира право на прилагане на " Инти " против 870 хиляди лева съгласно информация в Имотния указател. " Договорът е за 35% обезщетение на имота за кинодейците, изцяло приключено като хотелска база ", сподели Йордан Георгиев пред " Капитал ". Проектант е арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев. Името Станишев прави плана изключително прочут в Созопол, като множеството хора го свързват точно с него, макар че инвестицията е на различен.

Така би трябвало да наподобява хотелът, когато бъде приключен

[``Инти``]
Епизод 2: Съдебната сага

След като печелят състезанието и се реализира договорката, основната архитектка на Созопол издава виза за планиране, споделя Йордан Георгиев. " Обектът се разгласи на заинтригуваните страни - страната, защото парцелът граничи със скалите начело, община Созопол, тъй като откъм гърба има улица, и хотел " Парнас ". На първото оповестяване нямаше възражения. След това имаше заповед на кметицата. Нямаше отново несъгласие. Аз разпоредих на архитекта капиталовия план, за което платих над 60 хиляди евро ", споделя вложителят. Впоследствие хора, чиито къщи се намират зад хотела, също апелират, като жалбите след това са отхвърлени, твърди Георгиев.

Избраният строител е компания " Кредо Г4 ". През декември 2010 година в " Инти " влиза и руснакът Сергей Зайцев като съучастник и държи 50% от каузи в нея. " Принудих се да продам половината компания на съветския вложител. Това беше поради финансовата рецесия, в която бяха попаднали и всички строителни компании ", разяснява Йордан Георгиев.

От 2010 до 2012 година по оценка на съда са вложени 1.15 млн. евро. Това включва всичко - недодялан градеж и така нататък, само че не и финансови разноски, прецизира той. " През тези две години съм проверяван от всевъзможни институции - при строителството пристигнаха от Басейнова дирекция - Варна. Проверяван съм два пъти от РДНСК, от Министерство на регионалното развитие, от приемна на регионален шеф, от районна, окръжна и Върховна прокуратура. Нито един орган не е намерил нарушаване в строителните бумаги. Всички тези органи са се произнесли ", споделя той.

" Капитал " попита РДНСК - Бургас, дали е провеждала инспекции на обекта, който попада в зона А съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). " Строежът е четвърта категория и според наредбите на закона административните дейности са в пълномощията на кмета на община Созопол ", прецизираха от ведомството.

Дебатът за този план даже стига до Народното събрание. През 2011 година Росен Плевнелиев, тогава още районен министър, в детайли дава отговор на депутатски въпрос по тематиката. От отговора му излиза наяве, че по искане на филмовите дейци през 2007 година кметът на Созопол утвърждава отчасти изменение на Плана за регулация и застрояване, a позволение за градеж е издадено на 3 ноември 2010 година

" По данни на ДНСК - бранш Бургас, утвърденият план за градежа подхожда на предвижданията на настоящия, влезнал в действие застроителен проект. В община Созопол е постъпила тъжба от група жители от община Созопол против разрешението за градеж. Началникът на РДНСК - Югоизточен регион, се е произнесъл по член 216 от Закон за устройство на територията, като със заповед е отхвърлил жалбата като подадена от незаинтересовани лица ", споделя Плевнелиев. Той прибавя, че ПУП-ът е утвърден през 2007 година преди влизането в действие на ЗУЧК. " Следователно правното им деяние следва да бъде зачетено, макар че са в несъгласие с наредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ", отбелязва Плевнелиев. " Изобщо няма да разясня обстоятелството, че мнението на хората, с които разговарях в Созопол, е, че никой няма да отбрани техния интерес, защото архитектът на тази постройка е брат на някогашния министър председател на Република България ", дава отговор депутатът Ваньо Шарков.

" От направените инспекции не са установени нарушавания за наредбите на устройство на територията по какъвто и да било метод. Ако не незаинтересованите, а заинтригуваните лица по този проблем си бяха свършили работата в точния момент, сигурно обстановката би могла да бъде още по-кристално ясна ", декларира Плевнелиев.

Въпреки отговора му към година по-късно страната се засилва против плана. През юли 2012 година, когато министър към този момент е Лиляна Павлова, Министерство на регионалното развитие изпраща писмо, подписано от нейният заместител Николай Нанков (който и в този момент е зам.-министър, откакто даже беше отпред на министерството накратко), до Областната администрация на Бургас с инструкции за завеждане на дело и последните като представители на страната отиват на съд против филмовите дейци и вложителя с искане да си върнат имота. Държавата апелира нотариалния акт, с който се удостоверява правото на благосъстоятелност върху земята от СБФД. Според страната заповедта от 1989 година е била по законов ред за държавни организации, а Съюзът на филмовите дейци е съдружие с нестопанска цел от 1953 година Тезата на страната е, че заповедта дава право на градеж на креативната база, само че не и право на ръководство или благосъстоятелност.

[``Инти``]
Гражданското дело обаче завършва в интерес на кинодейците и вложителя. Бургаският областен съд отхвърля исковете през 2016 година, като приема, че страната е изгубила правото си на благосъстоятелност върху парцела на съображение член 2 от Закона за държавната благосъстоятелност, по силата на която норма ответникът СБФД е придобил собствеността върху същия. " Становището на съда е, че юридическите лица с нестопанска цел получават правото на благосъстоятелност върху предоставеното им за ръководство имущество с влизане в действие на закона, без да е нужен експлицитен юридически акт за прекачване на имуществото ", дадоха отговор в писмен тип от Областна администрация - Бургас, за " Капитал ". На втора инстанция, в Апелативен съд - Бургас, това решение се удостоверява. С определение от януари 2018 година Върховният касационен съд отхвърля да допусне касационно обжалване на решението.

Така, в случай че в един миг сагата към въпросния обект наподобява като борба на партийни лобита за страничния наблюдаващ, по-късно съдът дефинитивно утвърждава прехвърлянето и градежа.

Епизод 3: Нова вяра за кораба

Справка в кадастъра сочи, че постройката би трябвало да е до 10 м висока. Теренът с обща разгъната повърхност 926 кв.м ще събере постройка с жилища - 18 с по една спалня и два първокласни с по две, ресторант, коктейл и пиано бар, както и СПА център. Частта на филмовите дейци си е с обособен вход, като те ще преценяват дали да го употребяват за почивна база, или да отдават чартърен, разяснява Георгиев.

" От 2018 година аз нямам спънка да строя, единственaта е, че би трябвало да осигуря финансиране, и съвсем съм ", сподели той. По думите му трябват към 1 млн. евро с Данък добавена стойност, с цел да се довърши обектът. Фирмата реализатор още не е конкретизирана също, само че вложителят възнамерява да продължи построяването още тази есен и хотелът да се пусне в употреба през лятото на 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР