От 15 години космическият телескоп Спицър ни показва как планети,

...
От 15 години космическият телескоп Спицър ни показва как планети,
Коментари Харесай

Красотата на невидимото: 15 години телескоп Спицър

От 15 години галактическият телескоп Спицър ни демонстрира по какъв начин планети, звезди и галактики светят в инфрачервения набор. Вижте юбилея в фотосите по-долу.

Първоначално задачата на галактическия телескоп Спицър е с планувана дълготрайност от 2,5 години, само че този уикенд инфрачервената галактическа лаборатория на НАСА навърши 15 години в космоса.

Апаратът е изстрелян в космоса от космодрума в Кейп Канавъръл на 25 август 2003 г и от този момент е разкрил нов пръстен на Сатурн и е оказал помощ в откриването на планети отвън нашата слънчева система. Космическият уред е кръстен на астрофизика Лиман Спицър.

„ През 15-те години на употреба Спицър ни отвори очите за нови гледни точки на вселената “, споделя мениджърът от НАСА Пол Хърц. Хиляди учени са употребявали Спицър за наблюдения на космоса общо 106 хиляди часа до момента, а общите данни са събрани допълнително от 8000 научни публикации.

Телескопът следва Земята по нейния път към Слънцето, само че с времето изостава от ден на ден, което провокира проблеми със слънчевите акумулатори. Хелийят, който охлажда инструментите на борда, също от дълго време е изтъркан.

„ Спицър е доста по-отдалечен от Земята, в сравнение с в миналото сме мислили, че ще бъде, само че към момента е в употреба “, споделя различен началник от НАСА – Шон Кери. „ Това съставлява огромно предизвикателство за нашите инженери. “ Учените чакат, че Спицър ще остане функционален минимум до ноември 2019.

Художествено изображение на галактическия телескоп Спицър. Апаратът обикаля към Слънцето дружно със Земята от 2003 г насам. Спицър „ вижда “ инфрачервеното излъчване.

Спицър може да осветли елементи от галактически обединения, които остават скрити във забележимата светлина. Тази фотография изобразява така наречен Северноамериканска мъгливост.

Това атрактивно изображение на Млечния път е резултат от взаимната работа на екипите на доста телескопи. Апекс в Чили е приключил картографската работа и демонстрира по какъв начин наподобява галактиката от южното полукълбо. Телескопите Спицър и Планк също са съдействали. Снимката е оповестена през 2016.

Инфрачервеният пръстен на Сатурн беше открит благодарение на Спицър през 2009. Той е толкоз огромен, че Земята може да се нанесе 1 милиард пъти в него, споделят учените.

Когато магнитното поле на по-големи звезди и звездният вятър се срещнат с галактическите прахуляк и газ сред две звезди, тогава пространството заблестява. Това е повода звездата Капа Касиопея да има червен ореол.

Художествена интерпретация на екзопланетата 55 Канкри. Тя е по-голяма от Земята и има изцяло друг химичен състав. Една трета от него е елмаз. Планетата е открита със Спицър.

Две фотоси на кометата ISON, която беше следена през 2013 да лети в посока Слънцето. Отляво се вижда впечатляващата й опашка, а отдясно сниманите дължини на вълните са по този начин изменени, че опашката не се вижда. Вместо това се вижда атмосфера от газ към кометата.

Тази фотография е оповестена през май 2005. Изображението е на телескопа Спицър и демонстрира един от най-известните обекти в небето, Messier 104, по-известен като Галактиката Сомбреро. Това е вълнуваща нова позиция към галактиката, която във забележимия набор на светлината наподобява на сомбреро, само че тук по-скоро наподобява на око на бик. Галактиката Сомбреро е на към 28 милиона светлинни години от нас.

Когато гледаме към небето този мехур нагорещени газове и светещ прахуляк остава незабележим. С инфрачервената видимост на Спицър обаче се вижда напълно ясно. В центъра на това образувание, наречено RCW 120, се намират няколко огромни звезди.

Тази фотография на спираловидната вселена Андромеда (съседна на нас галактика) беше оповестена през 2006 година от НАСА.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР