От 1 януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз.

...
От 1 януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз.
Коментари Харесай

България роди кирилицата и спаси своите евреи, можем да дадем много и на Европа

От 1 януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, само че от 13 века България е югоизточната врата на континента. Това е скъпо заплатен исторически опит. На Балканите знаем, че от разделянето покълват нещастия. Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че и прекомерно дребна, с цел да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата “. Това сподели президентът Румен Радев на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Държавният глава добави, че България има изпитан във времето модел на положително общуване сред няколко религии. Той посочи, че ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока.

"България, която през днешния ден догонва развитите страни в съюза, преди време избави своите евреи в най-мрачните години за континента. Това ме кара да имам вяра, че доста сме дали и доста можем да дадем на нашето европейско семейство ", акцентира Радев.

"Вярвам, че през идващите шест месеца всички вие, нашите посетители от Европа, ще се чувствате вкъщи си измежду римските руини и православните църкви на България. Особено в София, където православна черква, католическа катедрала, джамия и синагога са единствено на няколко стотин метра една от друга. Това е историческа даденост, която ще припомня на всички нас, че Европа не е единствено икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не трябва да загърбваме ", добави президентът Румен Радев.

Председателят на българския парламент Цвета Караячева посочи, че през идващите шест месеца България ще се потвърди като квалифициран, градивен и правилен водач на идните основни диспути за бъдещето на Европа.

"Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз дава опция за интензивно присъединяване на народните представители в полемиките по настоящи въпроси от Европейския дневен ред. Ще обменим положителни институционални практики сред всички национални парламенти в Европейски Съюз и Европейския парламент и ще изпълним парламентарна дипломация на най-високо равнище. За да се увенчаят с триумф нашите старания, разчитаме на тясното съдействие с европейските институции и останалите държави-членки ", съобщи Караянчева.

По думите й през идните месеци българските народни представители, ще насърчат ефикасното и интензивно междупарламентарно съдействие и ще дадат своя скъп принос към образуването на основните общоевропейски политики.

В своето слово ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че националният лозунг на България, определен и за мото на първото българско председателство на Съвета, обобщава в 3 елементарни думи нашето евпрейското начинание за идните шест месеца:

"Заедно би трябвало да се надигнем против провокациите и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно би трябвало да продължим да намираме способи да създадем нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите жители, изключително до младите генерации. "

Той приветства желанието да се съсредоточим върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и нововъведенията.

"Преди два месеца имах привилегията да вземам участие, дружно с водачи на политически групи от Европейския парламент, в полемика със студенти от Софийския университет.Бях впечатлен от многото надарени, амбициозни и въодушевени про-европейски настроени млади българи, които взеха думата. Те имат високи упования от Европа и разчитат на нас за съответни отговори. Основното им безпокойство беше за по-добри благоприятни условия за реализация на пазара на труда. Ако желаеме да създадем работни места за тях, би трябвало да притеглим повече вложения, изключително в областите на цифровите технологии, изобретателните промишлености и туризма ", сподели още Антонио Таяни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР