Алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата,

...
Алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата,
Коментари Харесай

Затварянето на държавата е крайна мярка

Алтернативите пред служебното държавно управление бяха или да затвори изцяло страната, или да приложи еластичен и отворен метод. Подкрепих вашето виждане за запазване на обществената и икономическата интензивност посредством документ за имунизиране, преболедуване или тест, тъй като считам, че затварянето на страната е последна мярка.

Това сподели президентът Румен Радев на среща с министри от служебното държавно управление по отношение на разпространяването на COVID-19 у нас, която се организира на " Дондуков " 2, и в която взе участие също вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Ситуацията в действителност е напрегната, макар прилаганите пропорционални ограничения през последните дни броят на заболелите и умрелите българи е тревжоно висок, а лечебните заведения се задъхват ", означи президентът.
В срещата вземат участие вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров, министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на финансите Валери Белчев, шефът на НЗОК Петко Салчев. 

„ Знам какъв брой неблагодарна е една такава стъпка, когато едвам 20% от популацията са имунизирани. Предишните ръководещи насадиха трайно съмнение към имунизациите. Ясно беше, че ще има възползване от обстановката, без да имат смелостта да предложат опция. Те (партиите, бел. ред) броят гласове, ние броим болни и умряли. Напълно съзнавам отрицателния резултат от това решение изключително преди избори. Животът на хората е по-голям от изборите. Готов съм да повеждам всички борби, с цел да защитим хората “, разгласи Радев.

" Животът на нашите съотечественици е по-голям от изборния резултат. Когато споделям „ с вас съм “, това значи, че съм подготвен да платя цената на всички борби, които би трябвало да водим, с цел да защитим живота и здравето на българите. Въпреки високата цена поддържах вашето решение “, добави той и акцентира, че ще одобри резултата от изборите със примирение какъвто и да е той.

Президентът изясни, че ясно си е дал сметка, че алтернативата на въведените ограничения е била - цялостен локдаун. Той уточни, че към този момент сме изпадали в такава обстановка на цялостно затваряне, което е блокирало страната. По думите на Радев е станало ясно, че " изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, вредите за стопанската система, цялостното блокиране " са в ущърб на хората. 

Радев акцентира, че най-важният въпрос е за най-малките учениците, както и да се подсигурят обещаните безвъзмездни проби за работещите. Той открои и значимостта на казуса с пълноценното използване на ограниченията. " Те би трябвало да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането не би трябвало да бъде насилствен акт, а непринудено решение на хора, които осъзнават отговорността си към околните си. Най-надеждната отбрана, която имаме към този вирус е имунизирането ", заяви той.

Образователният министър Николай Денков посочи, че все още имаме 12 000 карантинирани деца в учебните заведения и 2000 деца в детските градини. Той призна, че новите ограничения са били въведени в доста къс интервал и хората не са били готови, само че беше безапелационен, че са били нужни. Според здравния министър Стойчо Кацаров има щадящи проби, подобаващи за деца, и може да се потърси единодушието на родителите за потреблението на подобен способ. По думите му, в случай че се обезпечат нужните финансови средства, от 7 до 10 дни е реален период, с цел да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас.

Филтър на входа на учебното заведение и максимално бързо осигуряване на безвъзмездни, щадящи проби за децата - по този начин Денков заключи визията си за ограниченията за безвредна среда.

От финансовото министерство дадоха обещание, че " няма да пестят нито стотинка " и дадоха обещание оптималната си поддръжка на просветителното и здравното ведомство за връщането на децата в клас.

Президентът изиска коментар от министрите си за безплатните проби, за които има информации, че някои работещи заплащат от 15 до 40 лева Стойчо Кацаров изясни, че от предишния петък се подписват контракти с всички лаборатории. И се ангажира, че процесът ще приключи до понеделник на обяд. 10 лв. ще бъде пределната цена на теста според договора, само че Кацаров сподели, че всяка лаборатория може да дефинира, в случай че желае, по-ниска цена.

Кацаров уточни, че възприетите от държавното управление мерки са безалтернативни. " Коя е другата мярка при 25 % имунизирани? Локдаун и по-късно още един локдаун ", съобщи той. По въпроса за антителата той изясни, че е международен теоретичен проблем дали могат да бъдат изискване да живееш и работиш свободно. По негова информация въпросът се разисква и в Европейската комисия и би трябвало да се изчака, до момента в който се получи окончателно мнение. Но посочи, че в ситуацията, в която се намираме в този момент, би трябвало да бъдем внимателни.

Здравният министър акцентира, че държавното управление е дало няколко дни, в които хората и бизнесът да се приспособяват към ограниченията. Затова се е наблягало на предписанията, а не на глобите. " От понеделник считам, че контролът би трябвало да бъде засилен ", акцентира Кацаров. Тук се включи шефът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков, който разяснява, че всички контролни органи интензивно би трябвало да се включат.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР