От 1-ви януари 2023 г. минималната работа заплата става 780

...
От 1-ви януари 2023 г. минималната работа заплата става 780
Коментари Харесай

Ето какво влиза в сила от 1 януари


От 1-ви януари 2023 година минималната работа заплата става 780 лв.. Увеличението ще засегне близо 500 хиляди души и ще коства на страната малко над 300 млн. лева

Важно и за водачите - електронните винетки ще поевтинеят с 10%. Така годишната ще коства 87 лева, а месечната - 27 лева И още - от на следващия ден към този момент ще важи и по-високият предел за регистрация по Данък добавена стойност от 100 хиляди лева

Държавата дефинира и новата линия на беднотия от 504 лева, а минималната възраст за пенсиониране се подвига с 2 месеца за дамите и с 1 месец за мъжете. Засега не се планува преизчисление на пенсиите.

Снимка: bTV


Райна добавя бюджета си като продава домашна продукция на Женския пазар в София. „ Засега се оправям, а пък натам, като остарея още, не знам какво ще стане. Сега съм доста млада - на 75 година “, споделя старата жена.

Снимка: bTV


От Новата година малко над 665 хиляди пенсионери като Райна ще получават пенсия под линията на беднотия от 504 лева Затова специалисти са на мнение, че преизчислението е повече от належащо.

„ За страдание, с по този начин снадки бюджет от предходната година нарастване на пенсиите мъчно би могло да се чака. А пенсиите могат ли да се индексират съгласно инфлацията в страната? Това би било доста добре, само че въпреки всичко зареждане на популацията с повече пари води до ново генериране на инфлация “, изяснява доцент доктор Недялко Несторов.

Прогнозно, пенсиите би трябвало да се индексират по швейцарското предписание с 12% от 1 юли 2023 година

„ Едни са допринасяли повече за пенсионната система, като са работили повече години и са внасяли повече осигуровки, а други не толкоз - т.е. би трябвало да се поддържа някакъв баланс в коефициентите при преизчисление на минимална и оптималната пенсия “, твърди и доцент доктор Стоянка Черкезова от Българска академия на науките.

Каквото и да реши страната за пенсионерите от Новата година, Райна ще продължи да предлага продукция от градината си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР