От 1-ви до 7-ми август света ще отбележи за 29-ти

...
От 1-ви до 7-ми август света ще отбележи за 29-ти
Коментари Харесай

Отбелязваме Световната седмица на кърменето през август



От 1-ви до 7-ми август света ще означи за 29-ти следващ път Световната седмица на кърменето – световната самодейност за поощряване, поддръжка и отбрана на кърменето,съобщават от Национална асоциация „ Подкрепа за кърмене “ .

В България и тази година ще провежда и поддържа редица събития в границите на Седмицата на кърменето. От 1 до 7 август в 11 града в страната (,,,,, Пловдив,,,,, Самоков) ще се проведат срещи, полемики и лекции по значимите въпроси, свързани с кърменето.

Мотото на е „ Защитата на кърменето: споделена отговорност “.

Целта е още веднъж да се концентрира вниманието на обществото върху обстоятелството, че триумфът на кърменето зависи освен от дейностите на двойката майка-бебе , само че и от поддръжката и дейностите на фамилиите, общностите, хората, които взимат политически решения, здравните системи, работодателите, гражданските организации, медиите, обществото.

Друг фокус на акцията е, че кърменето е човешко право, което би трябвало да се зачита, пази и съблюдава.

Пандемията COVID-19 повлия върху кърменето в две направления: от една страна, оставайки у дома, родителите са имали повече време да се съсредоточат върху грижите за бебетата си; въпреки това, в доста страни, в това число и в България, майките и бебета оставаха разграничени в следродилните отделения макар, тъй като кърменето е освен безвредно, само че и предотвратява високата неонатална смъртност.

Кампанията обрисува разнообразни проблеми на няколко равнища – на равнище на политиките, здравните системи, работната среда и общността. Ето някои от тях:

·  неналичието на политическа воля и дълготрайни вложения в отбрана и поддръжка на кърменето на национално ниво;

·  противо­речиви послания в системата за опазване на здравето, огромната натовареност и ло­шото разпределение на запаси, лип­сата на съответно образование на медицинските специа­листи както във връзка с уменията им за помощ в кърменето, по този начин и във връзка с отговорностите им по отношение на и последващите резолюции на Световната здравна асамблея, засягат количеството и качеството на предоставяната грижа;

·  необятното и нерегулирано експлоатиране на медиите и цифровия маркетинг от страна на промишлеността, произвеждаща заместители на майчината кърма;

·  неналичието на съответна обществена отбрана и удобни политики на работното място за кърмещите и на към този момент за тези в сивия бранш на икономиката;

·  обществени правила и обичайни практики в общността, свързани с просвета на хранене на бебетата от шише, изключително засилващи се,  когато общата периодичност на кърмене е ниска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР