От 1 ноември Сърбия няма да може да внася руски

...
От 1 ноември Сърбия няма да може да внася руски
Коментари Харесай

Сърбия сменя руския петрол с иракски заради санкциите на ЕС

От 1 ноември Сърбия няма да може да внася съветски нефт, който се доставя в страната с танкери и по-късно по водопровод през Хърватия. Причината – наложените от Европейския съюз наказания против Москва поради нашествието в Украйна.
Сърбия към този момент стартира да търси други възможности на петрола от Русия и уточни като една от тях този от Ирак. Според президента Александър Вучич обаче неговата цена е по-висока, което усилва разноските.
Санкциите против Русия бяха разисквани и в Москва, където на среща със Сергей Лавров сръбският вътрешен министър съобщи, че до момента в който Вучич е президент, Сърбия " няма да се занимава с антируска нервност ". По другата водеща тематика – Косово, Лавров на собствен ред е уверил, че позицията на Русия остава непроменена.

 
Що се отнася до обстановката в Косово и Метохия, аз съм доста обезпокоен. Сърбия ще направи всичко допустимо да резервира мира. Готови сме и на взаимни отстъпки, и на съглашения. Защото мирът на Балканите е жизненоважен интерес на всички нации, които живеят там.
Александър Вулин, министър на вътрешните работи на Сърбия

Междувременно Съединените щати показаха поддръжка за продължение на разговора сред Белград и Прищина. При нужда държавният секретар Антъни Блинкън е подготвен да се включи в диалозите сред водачите. Във вторник Александър Вучич се срещна с американския дипломат в Сърбия. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР