От 00:00 часа днес до 24:00 часа в неделя 31

...
От 00:00 часа днес до 24:00 часа в неделя 31
Коментари Харесай

Турция стана рекордьор по бързо разпространение на вируса

От 00:00 часа през днешния ден до 24:00 часа в неделя 31 града в Турция са сложени под цялостна карантина и никой няма право да излиза от вкъщи си. В листата са Истанбул, Адана, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Денизли, Диарбекир, Ерзурам, Ескишехир, Газиантеп, Хатай, Измир, Кахраманмараш, Кайсери, Коджаели, Кония, Малатия, Маниса, Мардин, Мерсин, Мугла, Орду, Сакария, Самсун, Шанлъурфа, Текирдаа, Трабзон, Ван и град Зонгулдаг.

Работят фурните, само че самун се разнася по домовете. Също по този начин се доставя вода. Някои дежурни аптеки пращат медикаменти на нуждаещите се, поради което работят и куриерските компании. Движението на частни коли е неразрешено.

Свръхстрогите ограничения станаха наложителни, откакто Турция се оказа страната с най-бързо разпространяване на ковид, писа електронното издание „ Инсайдър “. Първият инфектиран там бе регистриран на 10 април, а тъкмо месец по-късно статистиката регистрира 47 029 инфектирани. Само през последното денонощие броят на инфектираните се е нараснал с 4747 души. Починалите от COVID-19 са 1006.

В 80-милионната страна ограничаващите ограничения бяха затягани последователно. Затворени бяха учебни заведения, кафенета и заведения за хранене, спрени бяха всеобщите молебствия в джамиите, неразрешено бе на лицата над 65 години и под 20 години да излизат на улицата. Но епидемията продължи да се разраства скоростно.

Турция е туристическа страна с 50-милиона гости годишно. Освен това приютява най-вече бежанци в света. Тя не видя в точния момент проникването на болестта и изпусна подобаващия интервал да я овладее.

Икономически страната е уязвима поради рецесията, високата безработица и отслабването на лирата още от 2018 година Здравната система също е отслабена, тъй като след бутафорният прелом през 2016 година режимът на Ердоган сложи в черните описи 15 000 здравни служащи, а видният вирусолог Мустафа Уласлъ бе упрекнат, че е обвързван с преврата. Президентът дълго не се доверяваше на предизвестията на лекарите, че над страната надвисва заплаха, и отхвърляше да вкара защитни ограничения. На 11 март след установяването на първия положителен пациент, министърът на опазването на здравето Фахретин Коча съобщи: „ Ако има болест в страната, е доста лимитирана. Коронавирусът не е по-силен от ограниченията, които ще вземем. “

Първите ограничения се лимитираха до прекъсване на пътуванията сред Турция, Китай и Иран, само че със опазване на отворени граници за туристите от други страни. Следващата мярка бе да се вземат проби от хора, завръщащи се от чужбина, само че за всеобщи проби не ставаше дума. Третата неточност бе задушаването на медиите. Вашингтон писа, че религиозната агитация, толерирана от режима, е продължавала да концентрира вниманието на хората върху разпространяването на ковид вследствие на „ извънбрачни връзки, разврат, хомосексуализъм и содомия “.

На 12 март бяха преброени 47 инфектирани. На 14 март 16 милиона вярващи се стекоха на петъчна молитва допълнително от 80 000 джамии. Когато управляващите видяха стремителното повишаване на броя на инфектираните, към този момент бе късно. За съпоставяне: Иран забрани всеобщите молебствия на 27 февруари, а Кувейт - на 13 март. По това време 10 000 поклонници се завърнаха в Турция след посещаване на Мека. Те бяха сложени под карантина, откакто един от тях даде позитивен тест. Но не бяха изследвани всички.

Първият умрял от заболяването бе регистриран на 17 март. Ердоган остави на министър Коча да изяснява по какъв начин се развива епидемията, само че на другия ден се появи обществено, с цел да съобщи, че Турция се оправя по-добре от Англия и Франция и че ще преодолее болестта „ с самообладание и молебствия “. На 19 март страната имаше към този момент 200 инфектирани и двама умряли. Магазини и университети бяха затворени. На 20 март инфектираните бяха 670. Правителството удвори лабораториите с проби за ковид от 16 на 36. На 22 март предложи на хората над 65 години да не излизат.

На 23 март опозиционният водач от Републиканската национална партия Кемал Киличдароглу прикани Ердоган да върне на работа уволнените здравни служащи и да отвори отначало военните лечебни заведения, които закри след преврата през 2016 година В края на март 63% от интензивните отделения в лечебните заведения към този момент бяха запълнени, откакто там се лекуваха 6000 болни от ковид. Това означаваше, че имат потенциал да одобряват до 12 000. Но на 7 април към този момент имаше 34 000 доказани случая.

Вместо да върне на работа здравните служащи, режимът на Ердоган хвърли сили да запуши устата на малцината, които се осмеляваха да приказват. На 25 март бяха задържани 400 души поради техни постинги в обществените мрежи, избрани като „ опити за подбудителство към непокорство “, заяви изданието „ Форийн полиси “.

На 30 март кметовете на Истанбул и Измир се обърнаха към Ердоган с искане за ограничение на придвижването, само че вечерта Ердоган отвърна: „ Турция би трябвало да продължи производството и колелата би трябвало да се въртят при всевъзможни условия “.

На 1 април бе регистрирано, че 60% от инфектираните са в Истанбул. Едва на 3 април Ердоган затвори границите, както и огромните градове за 15 дни. Тогава бе неразрешено на по-младите от 20 години да излизат от домодете си. На 6 април здравният министър Коча сподели, че броят на инфектираните се усилва, тъй като тестванията са стигнали до 20 000 дневно. Правителството задължи всички да носят защитни маски на улицата, които даде обещание да обезпечава гратис.

Сега каквото и да се предприеме, е прекомерно късно. Бившият турски политик Баръш Яркадаш сподели пред „ Ню Йорк таймс “: „ Турция можеше да наподобява на Южна Корея (в битката с вируса), само че замязя на Италия и Съединени американски щати “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР