Освободени са 373 активисти от ЛГБТИ общността, задържани по време

...
Освободени са 373 активисти от ЛГБТИ общността, задържани по време
Коментари Харесай

Истанбул пусна активистите от ЛГБТИ общността

Освободени са 373 деятели от ЛГБТИ общността, арестувани по време на Парада на гордостта в Истанбул, оповестиха уредниците на прайда, представени от Асошиейтед прес.

Kaos GL, водеща правозащитна организация, подкрепяща правата на ЛГБТИ общността, уточни, че всички хора, арестувани в неделя, са били освободени, откакто са дали показания в полицията и са минали през здравни прегледи. Някои от тях са били освободени още през нощта.



Местните управляващи в известните истанбулски квартали Бейоглу и Кадъкьой не разрешиха всички прояви на ЛГБТИ предходната седмица, като показаха, че възбраната има за цел обезпечаване на сигурност, мир, както и попречване на закононарушения.

Редица улици и станции на метрото бяха затворени от полицията през вчерашния ден, с цел да не могат да се събират стачкуващите. Полицията също по този начин изтласка и задържа редица публицисти.

От организацията Амнести Турция обявиха, че възбраната е " извънредно сурова " и " случайна ". Милена Буюм, отговорник за акцията на правозащитната организация в Турция, написа в Туитър, че арестуваните лица са били " лишени от свободата си просто тъй като са упражнявали правата си " на независимост на изложение и събиране.

Турските управляващи разрешаваха провеждането на прайд шествия в продължение на повече от десетилетие - от 2003 година, когато президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе министър-председател. През 2014 година в Истанбулския прайд участваха към 100 000 души.

През 2015 година обаче полицията разпръсна деятелите, употребявайки сълзотворен газ и водни оръдия след възбрана за събитието, оповестена в последния миг. Оттогава шествието е неразрешено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР