Освен с прекрасното си уиски, Ирландия е много популярна със

...
Освен с прекрасното си уиски, Ирландия е много популярна със
Коментари Харесай

Кулинарните традиции в Ирландия

Освен с прелестното си уиски, Ирландия е доста известна със своите кулинарни изкушения. В основата на ирландската кухня от нейната зора до наши дни стоят месото и млечните артикули дружно с морската храна в крайбрежните региони.

Основните артикули в дома на ирландците постоянно са били картофите, зеленчуците, сланината, а в крайбрежните региони и треската, сьомгата и скумрията. Добрата вест е, че ирландската кухня не се състои от седемстепенно меню от картофи.

Ястията, които се оферират в обичайните заведения за хранене в Дъблин и навътре в страната, са обичани на всички ирландци по света, които наброяват към 80 милиона души.

Независимо на кой континент се намират, ирландците се познават по нескритата обич към содения самун, овнешкото задушено и картофените палачинки боксти. Известният ирландски самун се подготвя със сода, а не с квас, защото брашното на острова е доста меко.

 Боксти

Хлябът е и част от ирландската закуска, която провокира ужас измежду лекарите диетолози. По традиция тя включва овесена каша с мляко, пържени яйца, резенчета бекон, наденички, кървавица, варени картофи и пържени домати, щедро полети с чай или кафе. Вместо соден самун може да ви предложат препечени филийки и кифлички с мармалад.

Рецептите на локалните ястия не са се изменили от епохи. Най-прочуто е ирландското рагу. За него домакинята събира всичко, което се намира вкъщи и рагуто се получава гъсто, хранително, с доста зеленчуци и месо. Понякога в него се прибавя даже бира. Най-лесната рецепта за ирландско рагу включва кренвирши, бекон, картофи и лук.

Повече от всеки път в деня на свети Патрик, който се празнува на 17 март, ирландците избират да подготвят типични ястия. Закуската може да не е ирландска в чистия й тип, само че сигурно ще включва бекон, яйца, домати и соден самун.

 Пай Ирландски

Сред емблематичните ястия значимо място се отрежда на колканон – варени картофи със зеле. Любовта на ирландците към зелето е отдавнашна, изключително към къдравото зеле. То участва в доста предястия и най-известното измежду тях е варен бекон със зеле – също на трапезата за свети Патрик.

Обядът също изобилен и обичаен. Ако попитате някого за кое ирландско ядене се сеща, евентуално ще получите предстоящ отговор: овнешко задушено.

Прочутото задушено с картофи, лук и мащерка се подготвя и с две бутилки обичайната ирландска бира – едната се прибавя, откакто месото потъмнее, а втората е предопределена за готвача.

Вижте някои предписания за апетитни ирландски ястия: Ирландски самун, Ирландски кекс с шоколад и уиски, Ирландски палачинки със сметана и ягоди, Ирландски [крем карамел еспресо], Ирландски сладкиш, Агнешко варено по ирландски, Ирландско задушено, Ирландско стю, Класически ирландски тоди.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР