Освен че е биологична необходимост при по-дълги пътувания, сънят по

...
Освен че е биологична необходимост при по-дълги пътувания, сънят по
Коментари Харесай

Сънят по време на полет – с какво може да ни навреди?


Освен че е биологична нужда при по-дълги пътувания, сънят по време на полет е и измежду желаните средства за превъзмогване страха от хвърчене. И в двата случая обаче спането в самолета носи и своите опасности, а профилирано изследване на Харвардския университет разкрива водещия измежду тях. Според него сънят по време на полет може да докара до проблеми със слуха , което постанова да преосмислим изгодите от този табиет.

Учените наблюдават недоволствата на постоянно пътуващи със аероплан хора, свързани с проблеми със слуха, и откриват най-малко 2 аргументи, обясняващи тази взаимозависимост. От една страна, това са внезапните промени във височината на полета, а от друга – невъзможността на мозъка в положение на сън да компенсира разликите в налягането, упражнявано върху тъпанчевата мембрана. В резултат слухът ни мощно отслабва, а най-сериозни са следствията при хора, които спят надълбоко по време на кацането на самолета.

При кацане атмосферното налягане бързо се покачва и натискът върху тъпанчевите мембрани извън и от вътрешната страна би трябвало да се изравни. В такива условия мозъкът реагира с отваряне на така наречен Евстахиева тръба , свързваща междинното ухо с гърлото.

С такава тръба разполага всяко от двете уши като средство за предпзване на тъпанчевата мембрана от увреждане.

Процесът за отваряне на Евстахиевата тръба може да се улесни и форсира посредством неколкократно преглъщане или прозявка. При хората, които спят по време на полет обаче, процесът е усложнен и Евстахиевата тръба може да остане

затворена и да се появи положение, известно като слухова баротравма. Ако Евстахиевата тръба остане затворена по време на кацане, внезапната смяна в налягането върху тъпанчето може да предизвика сериозна баротравма , която с времето да прогресира до ушна зараза.

Свързани публикации.. Безсънието носи характерни последствия за дамите 0 Пълноценен сън - основен фактор за мъжкото здраве 0 Как летенето със аероплан се отразява на ушите на детето? 0

Проучването на екипа от Харвардския университет сочи, че сходни положения са доста чести измежду хората, които избират да спят по време на полет.

Основна превантивна мярка против сходни проблеми е избягването на съня в самолета по време на кацане. Данните от изследването демонстрират, че при непрекъснато налягане по време на полет опасности за слуха няма и сънят при по-дълги полети не вреди по никакъв метод, стига да сме будни по време на кацането. Бидейки в будно положение , разрешаваме на мозъка да реагира навреме на смяната в налягането и да опази оптимално тъпанчевата мембрана от увреждане.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР