Остров Кокос се намира на 300 мили от брега на

...
Остров Кокос се намира на 300 мили от брега на
Коментари Харесай

Остров Кокос - най-големият необитаем остров

Остров Кокос се намира на 300 благи от брега на Коста Рика, и е най-големият ненаселен остров, богат на естествени съкровища.

На тези 10 квадратни благи на единственият остров в Тихия океан с дъждовните гори, се разпростира върхът на античен вулкан.

 Кокосови дървета

От стръмните скали, надвиснали над брега се издига 671-метровия връх Серо Иглесиас, който е най-високият връх на острова. Дивата джунгла е разкъсвана от към 200 водопада, които падат от височините на острова.

 Необитаеми острови

Вярва се, че откривателят на острова е Йохан Кабечас през 1526 година 16 години по-късно островът се появява на френска карта, обозначен с френското име Ile de Coques.

 Акули

Но испанците не привикват с френското му название и го назовават Isla del Cocos или островът на кокосите. Както подсказва и самото име, островът изобилства от кокосови дървета.

През идващият век островът играел роля на океанска спирка, където корабите можели да стопират за отмора. Пиратите са тези, които превръщали острова в собствен дом.

Климатът на острова е тропически, със междинна годишна температура 26.6°C. Почти през цялата година преваляванията са непрекъснати, което е и повода за високата растителност.

На острова има растения, като папрат, мъх, само че и дървета с височина над 500 метра.

Животинският свят е формиран от голям брой инсекти, морски птици и бозайници. Последните са донесени от хората, тяхната група се състои от сърни, прасета, котки и плъхове.

Островът има богат коралов риф, пещери и вулканични тунели, които са убежища за доста мекотели, ракообразни и риби. Островът е прочут и с огромната си популация акули.

Островът става известен за водолази, имащи опция да видят акулата чук, склон, делфините и доста други морски популации.

Заради обилния си морски живот, островът е разгласен за един от 10-те най-хубави места за гмуркане в света.

През 1997 година Кокос става част от националното културно завещание на Юнеско.

Единствените хора, позволени да живеят на острова, са неговите охранители. На туристите им е неразрешено да нощуват и да остават на острова.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР