Остро писмо изпрати Българската браншова камара Пътища до президента Румен

...
Остро писмо изпрати Българската браншова камара Пътища до президента Румен
Коментари Харесай

Пътни фирми настояват държавата да намери пари и плашат с протести

Остро писмо изпрати Българската браншова камара " Пътища " до президента Румен Радев и премиера Стефан Янев, в което упорстват страната да откри пари, с цел да се разплати със строителните компании по към този момент подписани контракти, както и да възобнови възлагането на публични поръчки. Иска се и среща със служебното държавно управление. 

" За първи път от години насам сме изправени в обстановка Агенция „ Пътна инфраструктура “ като Възложител да блокира всякакво разплащане за изпълнени и сертифицирани, а в някои случаи дори и фактурирани действия /за които е импортиран Данък добавена стойност в бюджета/ по подписани контракти. Сумата на осъществените и незаплатени дейности доближава 800 млн. лева ", настояват от браншовата камара. 

Те са били известени от Агенция " Пътна инфраструктура ", че не разполага с финансови наличия за разплащане на тези отговорности.

" Последиците за фирмите са свързани освен с блокиране на банкови сметки от страна на снабдители и подизпълнители, с неспособност за обслужване на заеми и лизингови контракти, само че също по този начин и липса на средства за погашение на заплати на своите служители, което ще принуди компаниите да освободят хиляди свои служащи, а това ще натовари обществената система, имайки поради, че в пътния отрасъл са заети десетки хиляди българи ", предизвестяват от браншова камара " Пътища ".

Поставено е гледище за спешна среща с ръководството на Министерство на регионалното развитие и ръководителите на АПИ, която да се организира през идната седмица. Браншовата организация заплашва, че при отвод ще пристъпят към незабавни протестни действия по пътната мрежа на всички области в България. 

По образеца на " Автомагистрали - Черно море "

За петък (20 август) бе разгласен следващ митинг на строителните служащи от частната компания „ Автомагистрали - Черно море ”. Служителите на компанията упорстват страната да им изплати около 37 милиона лв. за пътни поправки. Те споделят, че не са получавали заплати от месец април.

Недоволството провокира напрежение сред някогашните ръководещи и служебното държавно управление. Според служебния кабинет на компаниите за пътни поправки се обещавали милиарди, които не са заложени в бюджета и няма от къде да се вземат средствата. 

Преди дни регионалният министър Виолета Комитова уточни, че сключването на контракти за ремонтни действия, без да е обезпечен нужният финансов запас, е процедура в бранша. За да бъдат платени парите на строителните компании, които са в същата обстановка, би трябвало да се актуализира бюджетът. 

Какво заварва Комитова

Влизайки в Министерство на регионалното развитие, арх. Комитова открива, че в бюджета на АПИ има 382 млн. за пътни поправки, а предоставените поръчки са за 1,5 милиарда лв.. Освен това, новото управление на пътната организация, че към този момент са разплатени всичките бюджетни средства. Така, по думите на районния министър, до април целият бюджет е бил изхарчен. 

„ Попитахме фирмите защо са работили, без да са обезпечени техните контракти. Работили са против задатъци. Така било от няколко години. В края на годината получавали парите си с министерски постановления ”, изясни Комитова. Парите идвали от бюджетния остатък.

Тя показа данните от последните няколко години. През 2018 година бюджетът е бил за 328 милиона, а в края на годината са разплатени над 2 милиарда, изясни още Комитова. През 2019 година са били планувани над 420 милиона, а са изплатени над 1.4 милиарда. През 2020 са заложени 339 милиона, а действително платените са над 1.7 милиарда лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР