Остра реакция на прокуратурата след днешните по т.нар. изборни дела.

...
Остра реакция на прокуратурата след днешните по т.нар. изборни дела.
Коментари Харесай

Сийка Милева: Недопустими са атаки от представители на изпълнителната власт срещу независимата съдебна власт

Остра реакция на прокуратурата след днешните по така наречен изборни каузи. Негативните мнения и оценки на Рашков са избрани като „ опит за жестоко посягане върху независимостта на прокуратурата “.

Ето цялостния текст на изказването на представителя на прокуратурата:

" Върховна касационна прокуратура извърши разбор на постъпилите в Прокуратурата сигнали, свързани с нарушавания на изборното законодателство. Беше установено закъснение от страна на органите на Министерство на вътрешните работи при сезирането и докладването на материали по отношение на вероятно осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите. Голяма част от получените докладни мемоари от Министерство на вътрешните работи бяха непълни и не съдържаха задоволително данни за осъществено закононарушение, което наложи възлагането на спомагателни инспекции от страна на наблюдаващите прокурори. Припомням, че според настоящото законодателство органите на Министерство на вътрешните работи следва да извършват напътствията, дадени им от съответните наблюдаващи прокурори, а не противоположното. Поне по този начин е съгласно настоящото законодателство на Република България, с което съм сигурна, че служебният министър на вътрешните работи е осведомен, защото той е един от изтъкнатите представители на академичната общественост и в частност в региона на наказателното право и развой.
 Милева: Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборство сред партиите Милева: Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборство сред партиите
" Факт е, че разкриването на закононарушения е в пълномощията главно на Министерство на вътрешните работи. Но е реалност е, че са единици случаите в последните месеци, в ко...

Следва да се означи, че в интервала директно преди изборния ден, се следи нарастване на опитите за непозволено въздействие върху изборния развой. В тази връзка чакаме възстановяване на координацията и взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи за да се подсигурява провеждането на почтени и транспарантни избори.

Считам, че проблемите в координацията сред Прокуратурата и органите по следствието биха били причина, която може да докара до отбягване на наказателна отговорност на част от лицата, обвинени в осъществяването на закононарушения срещу политическите права на жителите.

В една демократична и правова страна са неприемливи офанзиви от представители на изпълнителната власт против представители на самостоятелната правосъдна власт, които уронват устоите на държавността и са в интерес единствено и само на престъпността. Пример за това са апелите на служебния министър на вътрешните работи за налагане на дисциплинарни санкции и премахване на сътрудници, което заплашва правилата за разделяне на управляващите и върховенството на правото в страната ни. Прокуратурата ще отбрани и ще застане зад всеки магистрат, който извършва служебните си отговорности според закона.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт да се въздържат от сходни изявления, тъй като единствено сполучливото взаимоотношение, а не войната, са основен фактор за реализиране на резултатите в противодействието на престъпността ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР