Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Скопие, че европейският път

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Скопие, че европейският път
Коментари Харесай

Гръцкият премиер към Скопие: Ако се използва името „Македония“, пътят към ЕС е затворен

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис още веднъж предизвести Скопие, че европейският път на страната ще бъде затворен, в случай че не се придържа прецизно към Преспанския контракт от 2018 година и съответно към контрактуваното в него название на страната.

Мицотакис сподели, че е „ много неудовлетворен от това, че северните ни съседи избраха в тази обстановка да върнат времето обратно и да слагат под подозрение наименованието на страната си, което е контрактувано посредством един междудържавен контракт “.

„ Затова желая от тук, на няколко километра от границата ни, да изпратя едно обръщение в Скопие и на новото им управление: ако упорстват да оспорват ядрото на съглашението във връзка с името на страната и я назовават по този начин, както желаят да я назовават, тогава би трябвало да знаят, че европейският им път ще остане затворен. И това го споделям без наслада. А съседите ни желаят да имаме положителни връзки, жителите на Северна Македония не желаят нито напрежение, нито национализми. Пожелавам и се надявам да се вразумят и да се върнат на пътя “, съобщи гръцкият министър председател, представен от Българска телеграфна агенция.

Подобно обръщение той насочи и тази заран в изявление за телевизия Open.

„ Преспанският контракт би трябвало да се съблюдава. Името на страната е „ Северна Македония “ и тези, които не престават да я назовават „ Република Македония “, ще ни видят против себе си. Нашите другари от Северна Македония би трябвало да схванат, че предизборният интервал свърши и би трябвало да стартират да се държат съществено и да спазят един контракт, щом желаят да останат на европейския път “, съобщи Мицотакис.

Той напомни, че на използването на името „ Македония “ от страна на новоизбраната президентка Гордана Силяновска към този момент реагира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Гърция не е изолирана, само че в Скопие са “, сподели гръцкият министър председател и добави:

„ Въпросите, които се отнасят до наименованието на Скопие, не подлежат на смяна. Това, което би трябвало да създадем, е да им разбираем, че тази тяхна политика ще ги докара до интернационална изолираност, а те не желаят това. Ние не сме наивни и знаем по какъв начин да се оправяме с тяснопартийни игрички “.

Мицотакис още веднъж съобщи, че Гърция няма да ратифицира трите меморандума в разнообразни области, измежду които стопанската система, които са планувани в Преспанския контракт, до момента в който политиката на новата власт в Скопие не се промени.

Той насочи рецензия към гръцката съпротива, че ги внася в Народното събрание в подобен миг, и сподели: „ Виждахме, че Вътрешна македонска революционна организация (ДПМНЕ) идва на власт с един националистически, краен дискурс с връщане на всички знаци, и казахме, че не желаем да пристъпим към ратификация на меморандумите, тъй като това ще ни лиши от едно преговорно оръжие “.

Миналата седмица водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е евентуалният предстоящ министър председател на Северна Македония, съобщи, че е негово човешко право по какъв начин ще назовава страната си, и прикани Гърция да се обърне към интернационален съд, в случай че счита Преспанския контракт за нарушен. Същевременно той прикани за ратификация на протокола за икономическо съдействие сред двете страни от гръцкия парламент.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР