Най-старият континентален футболен турнир се завръща - време е за

...
Най-старият континентален футболен турнир се завръща - време е за
Коментари Харесай

Различната Копа Америка: Меси и Вини са звездите в едно американско лято

Най-старият континентален футболен шампионат се завръща - време е за Копа Америка, където най-хубавите тимове в Южна Америка и техните суперзвезди премерват сили.

Стартът ще бъде даден на 21 юни (3 часа) с мача сред настоящия първенец Аржентина и Канада, а финалът е на 14 юли на " Хард Рок Стейдиъм " в Маями. За съжаление двубоите въобще не са комфортни за българския фен, защото са през нощта, само че същинските запалянковци ще могат да ги следят в каналите на MAX Sport.

Този шампионат е доста друг от настоящото Европейското състезание по безчет аргументи, а през 2024 година ще изневери и на своите обичаи.

За повторно в историята след 2016 година надпреварата ще се организира на територията на Съединени американски щати, а огромната разлика е, че този път ще има рекорден брой от по този начин наречените гостуващи участници - тимове, които са отвън Южна Америка.

48-ото издание дава опция освен за тимовете от КОНМЕБОЛ, само че и тези от КОНКАКАФ да вземат присъединяване, а точно Съединени американски щати, Канада, Мексико, Ямайка, Панама и Коста Рика.
 
Домакинството на Съединени американски щати е съвършена опция за страната да направи генерална подготовка за Световното състезание през 2026 година, на което ще е съдомакин с Канада и Мексико. Сега 14 американски града одобряват шампионата на 14 стадиона

Отборите на тазгодишната Копа Америка са общо 16 и са разграничени в четири групи. Те са с 4 повече по отношение на предходното издание през 2021 година. Регламентът е елементарен, като първите два тима от всяка група се класират за четвъртфиналите.

Ето и кои са групите:

Група " А ": Аржентина, Перу, Чили и Канада

Група " B ": Мексико, Еквадор, Венецуела и Ямайка

Група " C ": Съединени американски щати, Уругвай, Панама и Боливия

Група " D ": Бразилия, Колумбия, Парагвай и Коста Рика

И в четирите групи има тимове, които са изявени любимци за класиране към елиминациите, като това са Аржентина, Чили, Мексико, Съединени американски щати, Уругвай, Бразилия и Колумбия. Единствената по-сериозна въпросителна е Група " B ", където всеки от отборите има късмет да придружи Мексико. Тези предварителни прогнози обаче могат да бъдат разрушени на пух и прахуляк, както постоянно се случва на континенталните шампионати.

Последният танц на Меси?

За аржентинската суперзвезда това е следващ огромен шампионат в славната кариера и първи със статут на към този момент международен първенец. Ясно е, че всички погледи ще са приковани към него, тъй като той даде поръчка за продобиване и на този трофей. През годините Лео претърпя доста разочарования в Копа Америка, като незабравими са двата изгубени финала против Чили с дузпи - през 2015 и 2016 година.

През 2021 година геният от Росарио скапе прокобата на четири следващи изгубени финала за Аржентина и завоюва купата след мечтана победа над Бразилия с 1:0 и то на " Маракана ". Тогава гол на Анхел Ди Мария се оказа решителен. Въпросният, въпреки към този момент на 36 години, още веднъж е в състава на Аржентина.

Меси отхвърли присъединяване на Олимпийските игри в Париж поради Копа Америка, само че това не значи, че шампионатът ще е последният за него с " гаучосите ". Той към момента дава очаквания, че може да играе на Мондиал 2026. Още повече, че и този шампионат ще се организира в Съединени американски щати, където суперзвездата се подвизава на клубно равнище с Интер Маями.

Винисиус измества Неймар като най-важната фигура на Селесао

По традиция Аржентина и Бразилия са огромните любимци за трофея, а Селесао е в един забавен интервал, който идва след края на ерата Тите. Легендарният треньор се отдръпна след Мондиала 2022 и от този момент се търсеше негов непрекъснат правоприемник. След като стана ясно, че това няма да е Карло Анчелоти, назначен беше Доривал Жуниор, досегашен ментор на Сао Пауло.

Големите очаквания на бразилците падат върху суперзвездата в нахлуване Винисиус Жуниор. Играчът на Реал Мадрид направи превъзходен сезон, в който имаше фундаментална роля за спечелването на Ла Лига и Шампионска лига. Компания ще му прави неговият съотборник и на клубно равнище Родриго.

Големите изчезнали

Вече споменахме кои са суперзвездите на шампионата, само че има и съществени неналичия. Неймар няма да играе за Бразилия поради дълготрайна травма. Нападението на бразилците претърпя удар и с късната травма на Ричарлисон, който също пропуща шампионата. Опитният халф Каземиро и титулярният вратар Едерсон също са навън поради контузии.

Нападението на Аржентина пък ще би трябвало да се оправя без Пауло Дибала, а това на Уругвай е без своя ас Едисон Кавани. Компенсиращата фигура там е 37-годишният Луис Суарес, който е съотборник с Меси на клубно равнище.

Чили също е съществено " сакат " състав, защото липсват две от най-ключовите фигури - Гари Медел и Артуро Видал. Тези двамата сме привикнали да ги гледаме във всеки един мач на Ла Роха, само че те не бяха извикани от селекционера.

Рекордите:

Най-много трофеи - Аржентина и Уругвай (15)

Най-много класирания в четворката - Аржентина (36)

Най-много победи - Аржентина (124)

Най-много загуби - Чили (87)

Най-много домакиства - Аржентина (9)

Голмайстори - Норберто Мендес (Аржентина) и Зизиньо (Бразилия) по 17 гола

С най-вече мачове - Серхио Ливингстън (Чили) и Лионел Меси (Аржентина) по 34

Играч с най-вече трофеи - Анхел Романо (Уругвай) сред 1916-а и 1926 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР