СРЕБРЕНИЦА, Босна и Херцеговина (АП) — Лидерът на сръбската територия

...
СРЕБРЕНИЦА, Босна и Херцеговина (АП) — Лидерът на сръбската територия
Коментари Харесай

Лидерът на босненските сърби повтори заплахата си за отделяне от Босна преди гласуването в ООН за геноцида

СРЕБРЕНИЦА, Босна и Херцеговина (АП) — Лидерът на сръбската територия на Босна повтори опасността си за обособяване от балканската страна в сряда, ден по-рано на планувано гласоподаване в Организация на обединените нации за основаване на годишен ден за отбелязване на геноцида през 1995 година на повече от 8000 босненски мюсюлмани от босненски сърби.

Предложената резолюция на Организация на обединените нации, спонсорирана от Германия и Руанда, провокира митинги и мощна лобистка акция против мярката на босненския сръбски президент Милорад Додик и популисткия президент на прилежаща Сърбия Александър Вучич.

Двамата водачи споделят, че резолюцията ще жигосах всички сърби като геноцидни, макар че планът не загатва категорично сърбите като виновници.

На 11 юли 1995 година босненските сърби превзеха ООН- предпазена безвредна зона в Сребреница. Те отделиха минимум 8 000 мюсюлмански босненски мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри и ги заклаха. Онези, които се пробваха да избягат, бяха преследвани през горите и през планините към г...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР