Западният бряг е изправен пред икономическа катастрофа, ако Израел не

...
Западният бряг е изправен пред икономическа катастрофа, ако Израел не
Коментари Харесай

Financial Times: Западният бряг е изправен пред икономическа катастрофа

Западният бряг е изправен пред икономическа злополука, в случай че Израел не удължи разрешението на своите банки да взаимодействат с палестинските, написа вестник, базирайки се на източници.

„ Западни чиновници предизвестиха за „ икономическа злополука “ в окупирания от Израел Западен бряг, в случай че Израел не възобнови жизненоважно позволение, належащо на израелските банки да поддържат връзки с техните палестински сътрудници “, се споделя в отчета.

Разрешението за тези транзакции, което изтича на 1 юли, разрешава заплащания за съществени услуги и заплати и улеснява вноса на артикули от първа нужда.

Израелски чиновник сподели пред вестника, че на 1 април Израел е удължил разрешението за финансови транзакции единствено с три месеца, защото палестинската власт не е предоставила оценка на риска за финансиране на тероризъм и пране на пари.

Палестински чиновник отговори, като сподели, че инспекцията е сложна заради обстановката със сигурността.

В същото време източниците на изданието нарекоха въпроса за удължаването на разрешението политическа игра на израелските управляващи и показаха, че Съединените щати са заинтригувани от неговото възобновяване. Вашингтон желае съдружниците му да окажат напън върху държавното управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху по този въпрос, споделят още събеседниците на FT.

По-рано същия ден Норвегия, Ирландия и Испания оповестиха желанието си да признаят палестинска страна. Решението влиза в действие на 28 май. Ирландският министър председател Саймън Харис сподели, че чака други страни да подхващат сходна стъпка.

На фона на тези дейности израелският външен министър Израел Кац подреди отзоваването на посланиците в Ирландия и Норвегия за съвещания. По-късно същото решение беше взето и във връзка с посланика в Испания, а ръководителите на дипломатическите ведомства на три европейски страни в Тел Авив бяха извикани на диалог във външното министерство на еврейската страна „ с неодобрение “.

В момента самостоятелна Палестина е приета от към 140 от 193-те страни-членки на Организация на обединените нации, в това число Русия, Китай и Швеция. През октомври 2023 година съветският президент Владимир Путин съобщи, че Руската федерация постоянно е била на страната на основаването на суверенна палестинска страна със столица в Източен Йерусалим. Тогава той означи, че появяването на самостоятелна Палестина ще сътвори условия за дълготрайна липса на спорове в района.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР