Оставяйки валутата си да се обезцени, Китай отвори нов фронт

...
Оставяйки валутата си да се обезцени, Китай отвори нов фронт
Коментари Харесай

Девалвацията - нож с две остриета за Китай

Оставяйки валутата си да се обезцени, Китай отвори нов фронт в комерсиалната война против Вашингтон, който може да понижи последствията от американските наказателни мита, само че и крие риск да постави кол в колелото на стопанската система, която така и така губи скорост.

Китайската валута в понеделник мина под символичния предел от 7 юана за 1 $ - най-ниското си ниво от 11 години.

Съединените щати отвърнаха на удара, като упрекнаха публично Пекин, че манипулира своята валута. Обвинението бе отхвърлено от китайската централна банка, която фиксира всеки ден курса на юана по отношение на $.

Пекин " изрично не приема " тези обвинявания. " Американската страна не взе поради обстоятелствата и дефинира по неблагоразумен метод Китай за валутен манипулатор ", реагира институцията в официално съобщение.

Предния ден шефът на китайската централна банка И Ган съобщи, че страната " няма да се впусне в конкурентна обезценка " и " няма да употребява обменните курсове... с цел да се изправи против външните проблеми като комерсиалните различия ".

Китайската централна банка " се ангажира да поддържа обменния курс на юана на рационално и устойчиво ниво ", сподели той.

Някои анализатори обаче са на мнение, че Пекин би могъл да остави своята валута да се обезцени още повече.

Изтичане на капитали

Китай " е подготвен да толерира едно ново обезценяване на юана на фона на ескалирането на комерсиалните напрежения със Съединените щати ", акцентира икономистът Бо Чжуан от консултантската компания TS Lombard.

Пекин, който управлява компактно валутата си, фиксира всеки ден обменен курс, от който позволява отклоняване от към 2%.

Във вторник този курс бе закрепен на 6,9683 юана за 1 $ - с 0,66% по-нисък от предходния ден. Това е най-ниското ниво на китайската валута от май 2008 година. Малко преди 16 ч. локално време във вторник (11 ч. българско време) 1 $ се разменяше за 7,0681 юана на офшорния пазар.

Това внезапно намаляване е " очевидният резултат от една дейна интервенция " на централната банка за благоприятстване на китайския експорт и понижаване на последствията от повишението на американските мита върху китайските артикули, разяснява Бо.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в четвъртък възобнови комерсиалната война против Пекин, обявявайки желанието си да разпростре спомагателните мита върху съвсем целия импорт от Китай от 1 септември.

Само че даже едно мощно обезценяване на юана няма да може да компенсира изцяло въздействието на комерсиалната война, предизвестява икономистът Тао Ван от банка UBS.

Стратегията за девалвиране би могла да се окаже контрапродуктивна за Пекин, който, таман противоположното, се стреми от 2015 година да стабилизира своята валута, с цел да предотврати приключването на капитали.

Китайската централна банка " няма да остави юана да отслабне прекомерно доста ", защото това би имало " тежки и дестабилизиращи последствия за стопанската система " в подтекста на закъснение, предизвестява Стивън Инс, анализатор от профилираната компания за търговия с активи Vanguard Markets.

1 трилион $

Едно намаление на обменния курс води до оскъпяване на вноса, което ще принуди Пекин да заплаща повече за внасяния от него нефт.

Икономическият напредък на Китай се забави през второто тримесечие на годината до 6,2% - най-ниското му ниво от минимум 27 години.

В този подтекст стабилността е приоритет за китайските управляващи с наближаването на една дата с огромно символно значение - 1 октомври, 70-ата годишнина от основаването на комунистически Китай.

Пекин " евентуално ще се опита да предотврати каквото и да било прекомерно огромно намаление или своенравие на курса на юана, упражнявайки прецизен надзор върху капиталите ", изяснява Марк Собъл, някогашен чиновник на министерството на финансите на Съединени американски щати при републикански и демократически администрации.

За сметка на това Китай би могъл да ускори натиска върху Съединените щати, намалявайки своята " планина " от американски държавни облигации, която е оценена на повече от 1 трилион $.

" Повечето хора не мислеха, че китайците ще употребяват валутното оръжие, а те го използваха, с хирургична точност ", отбелязва Стивън Роуч, откривател от Йейлския университет, представен от организация Блумбърг.

" Те обмислят и други варианти и не може да бъде изключена тази с облигациите ", предизвестява той, припомняйки, че Китай е най-големият заемодател на Съединените щати.

Пекин към този момент понижи портфейла си от американски държавни облигации, който е на най-ниското си ниво от две години. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР