Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на съветниците

...
Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на съветниците
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 19.12.2022 г.

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на съветниците от локалния парламент желаят протестиращи жители на днешната общинска сесия. Причината за желаните оставки са противоречивите решения на управата на Пловдив от последните месеци. Хората донесоха и подписка против застрояването на 81 дка на Гребната база. Те са безапелационни, че нито един план в града в последните години не е изпълнен както би трябвало. Заради напрежението в залата, ръководителят на Общинския съвет даде едночасова отмора. Искра Койчева добавя аудиото информацията за дневния ред на последното за годината съвещание на старейшините.

===============================

Традиционният благотворителен базар ще се организира в Пазарджик под мотото “Коледни фантазии ”. Той ще продължи от през днешния ден до 24 декември, оповестиха от Общината в града. В него ще вземат присъединяване всички детски градини с артикули, направени от учителите, родителите и децата. Благотворителната самодейност е част от общинската акция „ С обич за Наско “ - да напомним, че задачата на базара е набиране на средства за 4-годишния Атанас Вътев, който страда от рядка съдово-венозна малформация. Откриването на базара следва през днешния ден от 12:30 часа във фоайето на Общината. Редом с него занимание създатели също подредиха базар в шатра на централния площад “Константин Величков “. Инициативата им ще продължи до Бъдни вечер и също ще събира дарения за лекуването на Наско.

==============================

Челен удар сред два автомобила на Рогошко шосе в Пловдив, затруднява придвижването по пътната права на входа на града. Тежкият случай е станал малко след 07:00 ч. сутринта. Трафикът се пропуща единствено в едната лента. Двама души са в болница с голям брой контузии. От „ Пътна полиция ” приканват водачите да употребяват различни направления за напредване.

За още един пътен случай със съществено потърпевш пешеходец, оповестяват от пловдивската полиция. На Коматевско шосе в града към 09:20 ч. тази заран 58-годишен мъж, който бил на пътното платно, е блъснат от лек автомобил „ Нисан ” със 73-годишен лидер. Пострадалият е откаран в болница за оказване на незабавна здравна помощ. На местопроизшествието се прави оглед. Движението в региона е затруднено.

===============================

Слаб снеговалеж има тук-там тази заран в област Смолян, като съвсем през цялата нощ преваляванията бяха от дъжд.Пътните настилки в района са мокри тук-там поледени, само че обработени и проходими при естествени условия, осведомят от Областното пътно ръководство. Няма заснежени пътища и не са получавани сигнали за произшествия по републиканската пътна мрежа в района, допълват от Пътната работа.

========================

Община Стрелча има намерение да изтегли нов заем, с цел да погаси с него остарели свои отговорности. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на общината с покана към финансови институции да показват предложения. Решението за бъдещия заем е утвърдено от локалните съветници. Новият дълг ще е в размер до 450 000 лв.. Срокът за погашение е 5 години от подписване на договора с банка, на равни месечни вноски с опция за предварително погасяване. Оферти ще се набират до 10 януари 2023 година

=============================

Висока заболеваемост от варицела има записана в една от детските градини в Златоград, осведомят от общинската администрация. Високият % болни деца е засечен в Детска градина " Радост ", поради което от Регионалната здравна ревизия е издадено наставление. Според него, всички контактни деца са сложени под здравно наблюдаване за 21 дни. Целта, съгласно здравните управляващи, е недопускане на разгръщане на разпространяването на инфекцията. В интервала на карантината няма да се одобряват нови деца в групите.

==================================

С нов цифров скенер се снабди димитровградската библиотека „ Пеньо Пенев “. Доставката му е по план, финансиран от народен фонд „ Култура “. Със профилираната инсталация ще бъдат цифровизирани над 306 страници от вестник „ Строим Димитровград “ и 300 страници документи от фонда на Историческия музей. Това ще даде опция да се запазят за поколенията неповторими печатни издания от фонда на библиотеката и скъпи истински документи на музея. Предстои и образование на екипа за работа с новата техника. По плана се създава и уебсайт, в който ще бъдат оповестени сканираните документи.

===============================

Нова пощенска марка „ 110 години Ботев Пловдив ” ще бъде валидирана и пусната в приложимост през днешния ден. Официалната гала по валидацията ще се състои от 11:30 часа в Гранд Хотел Пловдив и бъде осъществена от представители на Министерството на превоза и известията, като за задачата е направен специфичен щемпел. Поканени са и ветерани на тима. На място всеки последовател и колекционер ще може да закупи пощенската марка в блок, а тя – да бъде подпечатана. На марката е изобразен вторият шампионски тим на „ Ботев Пловдив “ от 1967 година Автор на пощенската марка е художникът Венцислав Йорданов. Ботев Пловдив е най-старият действителен футболен клуб в България. Основан е през 1912 година и взе участие в Първа професионална футболна лига.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР