Остава по-малко от година до деня, в който Великобритания официално

...
Остава по-малко от година до деня, в който Великобритания официално
Коментари Харесай

Brexit може да отдалечи Исландия от Европа

Остава по-малко от година до деня, в който Англия публично ще напусне Европейския съюз. Наближаването на този преломен миг предизвика разнообразни реакции, които не се лимитират единствено до Острова или Европейския съюз.

Исландия да прегледа деликатно връзките си с останалата част от континента, които имат десетилетна история. Островната страна счита да преразгледа участието си в Европейското икономическо пространство (ЕИП), което й дава достъп до доходоносния обединен пазар на Европейски Съюз.

Англия е вторият максимален търговски сътрудник на Исландия, която е загрижена за идния Brexit и желае да оцени евентуалното му отражение върху своята търговия, както и да има по-голяма воля в решенията на ЕИП.

" Англия е един от стълбовете на Европейския съюз и един от нашите най-важни търговски сътрудници. Brexit има значение за цяла Европа и за нас ", съобщи Олафур Ислефсон от опозиционната Народна партия.

Brexit основава изключително предизвикателство за дребните страни като Дания и Исландия, които разчитат на Англия, с цел да пазят свободната търговия и да се опълчват на така наречен " кооперативна надмощие над Европа " на ​​Франция и Германия, твърди изследване на скандинавските политолози Балдур Торхалсон и Андерс Вивел.

Исландия 2.0

Исландия претърпя дълбока промяна след присъединението си към ЕИП при започване на 90-те години на предишния век, като стопанската система й в този момент се възползва от взрив на туризма, откакто претърпя срутва на най-големите банки в страната през 2008 година

Ислефсон счита, че е извънредно време за обзор, като последният се реализира през 2007 година " Идеята е да имаме задълбочена и справедлива платформа в Исландия за разискване на Европа ", сподели той.

Едно от най-големите несъгласия сред Рейкявик и Брюксел е обвързвано с така наречен Трети енергиен пакет, чиято цел е да консолидира общия европейски пазар на електрическа енергия и газ. Местните критици се притесняват, че пакетът ще отслаби контрола на Исландия върху естествените запаси и ще отстъпи повече пълномощия на европейските регулатори.

Управляващата коалиция изрази запаси по отношение на новите правила, които ще бъдат гласувани в исландския парламент при започване на юни. Ако депутатите отхвърлят енергийните правила, това би сложило исландското участие в ЕИП в сериозна заплаха.

Бизнес класа

Разбира се, Исландия не се готви да напусне Европейското икономическо пространство. Външният министър Гудлаур Тор Тордарсон съобщи, че страната може да завоюва доста, придържайки се към актуалното съглашение.

Според Тростур Олафсон, икономист, който съветва министерството на външните работи, когато Исландия контракти участието си в ЕИП, законодателите, които са сериозни към ЕИП, просто употребяват Brexit като предлог.

Олафсон също акцентира, че наличието на общия пазар на Европейски Съюз е преференциално за страната и напомня, че всички промени първо би трябвало да бъдат контрактувани от всички държави-членки в зоната за свободна търговия.

" Участието в ЕИП е като да седите в бизнес класа на европейския пазар. Напускането ще бъде доста неприятна концепция ", съобщи той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР