Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви,

...
Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви,
Коментари Харесай

Папата: Останах много доволен, здрав народ сте!

„ Останах доста удовлетворен, тъй като сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате положителни връзки със прилежащите страни, да изграждате мир, мостове “, сподели Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество папа Франциск за това, че посети страната ни и акцентира, че България ще продължава да работи за мир в района.„ Правя го по разбиране. „ Добрият комшия е повече от родственик “ - споделяме в България. Народът се радваше, видях го “, уточни министър-председателят.

„ Продължавайте да изграждате мир, сейте положително “. С тези думи приключи срещата сред Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов.

Негово светейшество Папа Франциск, който дойде на 5 май на апостолическо пътешестване в България, отлетя тази заран за Северна Македония. Министър-председателят Бойко Борисов го изпрати на летище София.

Част от церемонията по изпращането бяха и представители на Националната гвардейска част.

Главата на Римокатолическата черква се качи в самолета на компанията " Ал Италия " на летище " София ". Заедно с него е и делегация от Ватикана. 

 

Папа Франциск дойде на 5 май в София с папска свита, формирана от 35 души - най-висши представители на Светия трон. Сред тях бяха държавният секретар на Светия трон - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох. 

По време на апостолическото си пътешестване в България с обръщение за мир на Земята Папа Франциск посети София и Раковски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата черква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и насочи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм " Св. Александър Невски ". Хиляди вярващи - българи и чужденци, участваха на неделната молитва " Царице небесна ", която Папа Франциск произнесе на площад " Св. Александър Невски ". 

Молитвата " Царице небесна " всяка седмица се наблюдава в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят, а в този момент за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 12 000 души участваха на празничната Света литургия на площад " Княз Александър Първи ", която Папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев. 

И в София, и в Раковски - доста вярващи бяха пристигнали, с цел да видят, чуят и да се допрян до Папа Франциск, а някои от тях си направиха и фотоси със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата " Пресвето сърце Исусово " в Раковски, на която Папа Франциск даде първо причестяване на 242 деца. Първото причестяване за децата е първата им среща с Господа, сподели Папа Франциск в храма. 

Кулминация в апостолическото пътешестване на Папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад " Независимост " в София. На него участваха представители на другите вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата черква насочи своето обръщение за мир към целия свят. Мотото на апостолическото пътешестване на Папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и " Мир на земята " /Pacem in terris/, който е именуван " българският папа ". Затова в формалното лого на апостолическото пътешестване на Папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият район е огрян от особена плодородна светлина, а глобусът е обхванат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и " Мир на земята " - на български и на латински език. 

Апостолическото пътешестване на Папа Франциск в България беше 29-ото му посещаване в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата черква през 2013 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР