Основният лихвен процент по ипотечните кредити в Обединеното кралство се

...
Основният лихвен процент по ипотечните кредити в Обединеното кралство се
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания достигнаха 15-годишен връх

Основният лихвен % по ипотечните заеми в Обединеното кралство се изкачи във вторник до най-високото си равнище от 15 години, надминавайки равнищата, достигнати след рецесията с „ мини-бюджета “ през септември предходната година и задълбочавайки страховете от ипотечна злополука, оповестяват CNBC и The Guardian.   Средният % на двугодишна закрепена рента в този момент възлиза на 6,66%, съгласно данни на Moneyfacts, което е умерено нарастване от понеделник. Това значи, че ипотечните разноски са на най-високото си равнище от август 2008 година по време на международната финансова рецесия.   Двугодишната рента доближи 6,65% на 20 октомври предходната година, малко откакто пакетът от нефинансирани данъчни облекчения на някогашния финансов министър Куаси Куартенг провокира безпорядък на ипотечния пазар и заплаши да срине пенсионните фондове.   Средният 5-годишен ипотечен лихвен % се увеличи до 6,17% във вторник, прибавят от Moneyfacts, нищожно нарастване от понеделник, само че към момента малко по-далеч от равнището от 6,51%, достигнато на 20 октомври.

Ипотечните разноски в Обединеното кралство, които започнаха да се възвръщат в месеците след рецесията с „ мини-бюджета “, неотдавна скочиха след 13-те поредни покачвания на лихвените проценти от Bank of England.   На последното си съвещание централната банка усили лихвите с 50 базисни пункта до 5%. Изненадващият ход ще засегне милиони притежатели на жилища, защото лихвените проценти по доста ипотеки в Обединеното кралство са директно свързани с главния лихвен % на централната банка.   Разходите на наемателите евентуално също ще се усилят, защото тези, които купуват парцели за отдаване чартърен, ще имат по-високи заплащания по ипотеките.   Всичко това се случва в миг, в който централната банка в Обединеното кралство се бори с настойчиво високата инфлация. Гуверньорът Андрю Бейли сподели в понеделник, че Bank of England би трябвало да „ довърши работата “ за понижаване на цените.

Според доста анализатори покачванията на лихвите са неизбежни през идващите месеци   „ Пазарите чакат лихвените проценти да се покачат, ипотечните кредитори вървят към датите за възобновяване на закрепен лихвен % с възприятие на боязън, а работодателите са нервни “, разяснява Дани Хюсън, началник на финансовите разбори в AJ Bell и прибавя, че доста скоро неприятните вести няма да бъдат измежду положителните вести, а просто ще има неприятни вести.   Британските купувачи на жилища са склонни да теглят ипотечни заеми с закрепен лихвен % за две или пет години. Когато продължителността изтече, те минават към нова закрепена рента или одобряват променлива.   Проучване на Националния институт за стопански и обществени проучвания, водещ самостоятелен мозъчен концерн, неотдавна пресметна, че поради нарастването на Bank of England с 50 базисни пункта предишния месец 1,2 милиона семейства в Обединеното кралство (4% от семействата в цялата страна) ще останат без спестявания до края на годината поради по-високите вноски по ипотечните заеми.   Това би нараснало каузи на неплатежоспособните семейства до близо 30% (около 7,8 милиона), като най-голямо влияние ще има в Уелс и североизточна Англия.

„ Допълнително злощастие за притежателите на ипотеки “   CNBC цитира Матю Райън, пълководец в световната компания за финансови услуги Ebury, съгласно който се чака ново покачване с 50 базисни пункта от Комисията по паричната политика на Bank of England през август, с действителен риск главният лихвен % да надвиши 6%. “   „ Това ще аргументи още повече болежка на притежателите на ипотеки, изключително откакто 700 000 контракта с закрепен период изтекат през втората половина на 2023 година “   „ Подозираме, че по-високите лихви по ипотечните заеми ще допринесат за по-слаба икономическа интензивност при започване на 2024 година Не изключваме техническа криза през първата половина на идната година “, прибавя Райън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР