Основният частен телевизионен канал в Полша ТВН (TVN) и радиостанции

...
Основният частен телевизионен канал в Полша ТВН (TVN) и радиостанции
Коментари Харесай

Защо полски вестници излязоха с черни първи страници

Основният частен ефирен канал в Полша ТВН (TVN) и радиостанции стопираха ефира, а вестници излязоха с черни първи страници в символ на митинг против препоръчан налог върху рекламите за частните медии.

В Полша през днешния ден има медийно затъмнение, откакто главният частен ефирен канал ТВН (TVN) и радиостанции стопираха лъчение, а вестници излязоха с черни първи страници в символ на митинг против препоръчан налог върху рекламите за частните медии, съобщи БНР.

В позиция, изпратена до Агенция Франс Прес, от телевизия ТВН, благосъстоятелност на американската група „ Дискавъри “, обявиха, че държавното предложение цели да ограничи плурализма и свободата на словото. На първите страници на десетки национални вестници, включително и най-четените „ Факт “ и „ Газета Виборча “, имаше обръщение в черно и бяло, което гласи „ Медии без избор “. Черни бяха и страниците на редица уеб страници. Радиостанции стопираха лъчение, а Радио Зет осведоми слушателите си, че данъкът би означавал разпродажба на някои медии. „ Няма свободна страна без самостоятелни медии, няма независимост, когато няма независимост на избор “, оповестиха от радиото.

Новият налог би трябвало да влезе в действие по-късно тази година и планува облагане на рекламните доходи на телевизия и радиа, печатни и интернет издания. Държавните медии са изключени от данъчното облагане. Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че данъкът е част от европейските старания за облагане на софтуерни колоси като Google и Facebook, само че доста самостоятелни полски медии настояват, че е неправдив. Според Моравецки това е такса взаимност, която ще сътвори по-добри условия за развиването на свободните медии и ще помогне за финансирането на опазване на здравето и културен бранш. Налагането на рекламния налог идва в миг, когато доста медийни компании страдат от по-малко реклами и загуба на доходи поради пандемията.

В предаването " Нещо повече " по БНР журналистът Боян Станиславски, който живее и работи в Полша, разяснява, че не е правилно представянето в общественото пространство, че мярката е диктаторска, която към този момент е в действие, а това не е правилно: " Разглежда се единствено като предложение за законопроект. Става дума за вноска, която визира приходи от реклами за правни лица, издаващи медии, където бюджетът от въпросния приход надвишава в годишна рамка 1 млн. злоти, което е 500 хиляди лв. ". Той посочи, че процентът на вноската е може би най-спорното нещо от целия законопроект. Според него не е основателно и изказванието, че този налог ще засегне дребните и самостоятелни медии: " Става въпрос за огромните играчи ", акцентира журналистът и посочи, че е склонен с митинга на част от медиите. Боян Станиславски изрече подозрение, че тази мярка има късмет да влезе в действие: " Обаче това е една отровна суматоха, с която Ярослав Качински храни обществото понякога.... По този метод държавното управление и опозицията психически издевателстват над обществото, карайки го да се надиграва със знаци като свободата на словото и медийния плурализъм ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР