Основните правила за безопасност на иконите са насочени към премахване

...
Основните правила за безопасност на иконите са насочени към премахване
Коментари Харесай

Основни характеристики на съхранението на икони

Основните правила за сигурност на иконите са ориентирани към унищожаване на чисто физически отрицателни фактори, които могат да доведат до увреждане на изображението. Свещената икона обаче не е просто картина, произведение на изкуството или украса. На първо място, това е огромно реликва. И главното предписание за опазване на икона като реликва е благоговението към нея.

Напълно недопустимо е да поставяте дружно с книги, списания, картини или други предмети като цяло. Светите лица са носители на облиците на Господа, Пресвета Богородица, светите мъченици и аскети на благочестието. Поглеждайки към тях, нашият разум е свикан да се издигне до прототипа.

Ако в домашния иконостас има спомагателни икони, които няма къде да се закачат, или има две идентични изображения, можете да намерите настрана място за предпазване на светините. Това може да бъде чекмедже за бюро, рафт, където нищо повече няма да лежи.

Добре е, в случай че светите изображения не събират прахуляк на масата, а са в ръцете на вярващите. Затова постоянно е за предпочитане да дарите спомагателна икона на набожен християнин, в сравнение с да я държите при себе си. Изключение могат да бъдат старите изображения на предците, които са наследени като фамилна светиня.

Днес доста облици на светци се преглеждат като творби на изкуството и могат да имат забележителна стойност, както финансова, по този начин и художествена и историческа. Независимо от това, не би трябвало да се не помни, че на първо място би трябвало да се молиш преди изображението.

Малките икони, отпечатани на хартия или пластмаса, са доста комфортни за предпазване в молитвениците. Достатъчно е просто да прикачите иконата към страницата с молитва към този, който е изобразен. В този случай, четейки тази молитва, обликът постоянно ще бъде пред очите ви и ще бъде по-лесно да издигнете мозъка си към Бог.

Що се отнася до храмовете, множеството от тях са оборудвани със специфични пространства за предпазване на икони, които не се употребяват непрекъснато в богослуженията. Тези изображения могат да се носят по специфични празници или за молебен по искане на енориашите. Същите лица, които непрекъснато висят по стените на храма, най-често са покрити със стъкло.

Друга благочестива традиция е украсата на иконостаси с бродирани кърпи от красиви материи. Това е изключително постоянно в дома на възрастни вярващи. Всъщност, було от плат ще защищити лицето от прахуляк и сажди от свещи и ще улесни грижите за светинята.

Благоговейното отношение към изобразяването на святото лице е на първо място молитвата. Можете да окачите цялата къща с най-красивите икони, само че в случай че пред тях не се прочете откровена молитва, тогава това е изцяло безсмислено.

Източник:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР