Основните данъчни предложения на финансовото министерство бяха подкрепени от бизнеса

...
Основните данъчни предложения на финансовото министерство бяха подкрепени от бизнеса
Коментари Харесай

Бонусът при сигнал за данъчни нарушения може да е само за големи суми

Основните данъчни оферти на финансовото министерство бяха подкрепени от бизнеса Част от измененията следва да се уточняват, даде обещание Асен Василев Хлябът и брашното ще останат с нулев Данък добавена стойност доникъде на 2024 година, понижената ставка на ресторантьорите към момента се разисква
Сигналите за укриване на налози до Национална агенция за приходите да са с " предел за същественост ", България да се възползва от опцията за 10-годишен омекотен режим при въвеждането на световния най-малък корпоративен налог, да се уточняват текстовете за гражданските контракти. Това бяха част от настояванията на бизнеса по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие в сряда. На него обществените сътрудници разискаха за следващата година на Министерството на финансите.

Реклама
" Като цяло има поддръжка за главните ограничения, които са свързани с повишение на събираемостта. Има някои ограничения, които подлежат на прецизиране ", сподели финансовият министър Асен Василев. Продължават консултациите с специалисти и с другите сектори, " с цел да забележим по какъв начин ограниченията няма да натоварят бизнеса с спомагателни тежести в процеса на подаването на декларациите ", изясни той. Предложенията следва да бъдат импортирани в Народното събрание към 6 ноември, когато ваканцията на депутатите за локалните избори ще е завършила.
Праг за същественост на сигналите
Едно от противоречивите оферти - хората, които алармират за данъчни нарушавания, да получават като заплащане 10% от откритата с тяхна помощ сума - евентуално ще претърпи промени. Освен изискването подадената информация да не е известна и да оказва помощ за откриване на корист, може да се вкара и " предел за същественост " на укритите налози от да вземем за пример 1 млн. лева, предложи Василев. Идеята идва, откакто работодателските организации показаха запаси към така наречен мярка " донос-бонус ", която съгласно тях ще се употребява за реваншизъм и нелоялна конкуренция сред компаниите. Прагът за същественост има смисъл и по още една причина - даже все още данъчната организация едвам съумява да ревизира всички постъпващи сигнали за нарушавания. Все отново постоянно подателят на сигнал за машинация в голям размер е човек, който работи във компанията, а действието му заплашва да го остави без работа или даже заплашва живота му. Затова е належащо да има финансов тласък и сигурност, стимулира предлагането Василев.
Минималният корпоративен налог
България е и измежду групата от над 130 страни, които от следващата година ще вкарат така наречен. С него държавните управления най-общо желаят да накарат огромните интернационалните корпорации да заплащат налози там, където оперират, вместо да заявяват доходи и облаги в данъчни убежища. Очаква се в България с изключение на измененията да обиден дъщерни сдружения на интернационалните колоси и няколко огромни локални групи с оборот над 750 млн. евро (през най-малко 2 от последните 4 години). Предстои да се вкара спомагателен налог, тъй че общата ефикасна ставка за тези компании да стане 15% вместо сегашните 10%. Опасенията обаче са, че България може да загуби едно от дребното си преимущества за привличане на вложители - ниския корпоративен налог.

Бизнесът напомни, че съглашението на равнище Европейски Съюз планува известни облекчения за основна стопанска активност през първите 10 години (голяма стойност на активите на компанията или обилни разноски за заплати), а от финансовото министерство увериха, че са анализирали тези благоприятни условия и резултатите от тях и следва да се вземе политическо решение дали ще влязат в закона.
Реклама
Критики срещна и концепцията при липса на публикуван касов бон адресат на доставка да има право да не заплати задължението си. Работодателските организации дефинираха мярката като " ПР ход за битка против сивата стопанска система " и предизвестиха, че тя ще докара до неустановеност и спорове сред компаниите, без да има обилни изгоди за бюджета.
Намалените Данък добавена стойност ставки от краткотрайни май ще станат непрекъснати
След като сякаш краткотрайните понижения на Данък добавена стойност в някои браншове, въведени поради коронавирус рецесията, бяха удължавани няколко пъти, поръчката на държавното управление към този момент е за последователно връщане към единната ставка от 20%. Засега отвън общото предписание се обрисува да останат само хлябът и брашното, за които нулевият % ще се резервира и през първата половина на 2024 година С цел да не се подвигат цените им. Според специалисти обаче рекламираната като антиинфлационна мярка няма действителен резултат върху крайните цени за потребителите, а семействата с ниски приходи следва да се поддържат не посредством понижен Данък добавена стойност, а с целенасочена обществена политика.

Дали ставката за заведения за хранене и хотели също ще остане понижена на 9%, към този момент не е ясно. Финансовото министерство към момента договаря с сектора, като с цел да резервира по-ниския % секторът би трябвало да схване редица други ограничения за своето изсветляване, измежду които минимални прагове на обезпечаване, по-високи от минималната работна заплата по длъжности и съществуване на ПОС-терминали във всички заведения, разгласи Василев.
И още веднъж за гражданските контракти
Още един проблем се оказа разширението на дефиницията за трудови правни отношения, която на процедура. Според специалистите това ще усили разноските за труд и ще понижи чистите приходи на засегнатите чиновници. Силно подложено на критика беше и предлагането хората да могат да приспадат от общата годишна данъчна основа 0.5% от платения от тях Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, като записват в Национална агенция за приходите касови бележки. Според специалистите тази мярка няма да сработи, защото хората би трябвало да записват голям брой бележки единствено с цел да получат оскъдна сума като облекчение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР