Основните борсови индекси почти не помръднаха в понеделник, след като

...
Основните борсови индекси почти не помръднаха в понеделник, след като
Коментари Харесай

Затишие в американската търговска сесия след сделката за First Republic

Основните борсови показатели съвсем не помръднаха в понеделник, откакто регулаторите конфискуваха закъсалия заемодател First Republic Bank и се съгласиха да продадат по-голямата част от активите му на JPMorgan Chase.   Продажбата цели предотвратяването на безреден колапс за основания в Сан Франциско заемодател, който би могъл да възобнови банковите разтърсвания от март, както се притесняваха вложителите.    S&P 500 загуби по-малко от 0,1%, а Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се намалиха с 0,1%.   Сделката за First Republic в последна сметка основава чувството, че към този момент има образец за справяне със последващи банкови разтърсвания и още веднъж връща светлината на прожекторите върху решението на Федералния запас за лихвените проценти, което ще стане ясно в сряда, разяснява The Wall Street Journal.

Акциите на JPMorgan се повишиха с 2,1% в понеделник, a тези на First Republic паднаха с 34% преди отварянето на пазара, а по-късно бяха спрени.   Регионалните банки бяха измежду най-зле представилите се за деня. PNC Financial, която също наддаваше за First Republic през уикенда, се намали с 6,3%. U.S. Bancorp падна с 3,9%, а KeyCorp загуби 4,8%.   Въпреки че реакцията на пазара на втория по величина банков банкрут в историята на Съединени американски щати не беше бурна, колапсът на First Republic ще има обилни последствия за дребните и районни кредитори, споделя Кейти Никсън от Northern Trust, представена от WSJ.

Междувременно корпоративните облаги демонстрират, че потребителите в Съединени американски щати остават в добра форма, което усложнява напъните на Фед да укроти инфлацията посредством закъснение на потреблението.   Круизната компания Norwegian Cruise Line Holdings съобщи в понеделник, че приходите ѝ за първото тримесечие са се утроили, резервациите са се повишили до рекордно равнище и че чака актуалният интервал да бъде първото ѝ печелившо тримесечие след пандемията.   Резултатите покачиха акциите на Norwegian с 8,9%, както и тези на конкурентни круизни компании – Carnival и Royal Caribbean Group прибавиха надлежно 3% и 2,4%.   Доставчикът на полупроводници ON Semiconductor надвиши упованията на анализаторите за облагата си през първото тримесечие и показа други оптимистични прогнози, които тласнаха акциите на компанията нагоре с 8,9% – второ най-хубаво показване в S&P 500 по-късно на Norwegian Cruise Line Holdings.   Повече от две трети от фирмите в S&P 500 до момента са отчели резултатите си за първото тримесечие на 2023 година, като болшинството от тях надминава мрачните прогнози на Уолстрийт. Голяма част от останалите компании в показателя се чака да разгласят резултати тази седмица, измежду тях са Ford Motor, Clorox, Kraft Heinz, Kellogg и Apple.

Други сигнали за силата на стопанската система са данните на Бюрото за броене на популацията, че разноските за строителство са се нараснали през март, а ISM заяви, че показателят на производството се е повишил през април. Въпреки че индикаторът на ISM за фабричната интензивност записва шести следващ месец на стесняване, показателят е по-висок от упованията на анализаторите и поръчките са се нараснали по отношение на март.   Тези отчети ускоряват упованията на трейдърите, че се чака нарастване на лихвените проценти с четвърт пункт по време на срещата на Фед и понижава възможностите за намаляване на лихвите по-късно тази година. 

Доходността на 10-годишните държавни облигации се усили до 3,573% по отношение на 3,451% в петък.    Цените на петрола се намалиха в понеделник: фючърсите на американския недопечен нефт паднаха с 1,12 $, или 1,5%, до 75,66 $ за барел, а Брент загуби 1,02 $ за барел, или 1,3%, падайки до 79,31 $.   Повечето пазари в Азия и Европа бяха затворени в понеделник. Изключение направи Япония, където Nikkei 225 се повиши с 0,9%, достигайки най-високата си стойност от август 2022 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР