Основната задача на секретната мисия с кодово име “1142” била

...
Основната задача на секретната мисия с кодово име “1142” била
Коментари Харесай

Лагер 1142: Скритите нацисти на Америка

Основната задача на секретната задача с кодово име “1142” била Съединени американски щати да се добере до информация, която да повлияе на хода на Втората международна война. В нея били въвлечени избавени от концлагерите в Европа евреи, които внезапно се оказали в позиция да разпитват нацисти. Дилемата била морална - да постъпят ли евреите по този начин, както нацистите са постъпвали с тях. Било комфортна опция да излеят целия си яд от преживения смут. Задълженията им обаче се оказали с малко по-различен знак.

Вместо да извличат информация от нацистите със всевъзможни способи на изтезание, евреите трябвало да ги съпровождат в магазини, да угаждат на прищевките им. Да употребяват “по-меки” разследващи способи. В интервала 1942 - 1946 разпитани били над 500 нацисти. Сред тях изтъкнати генерали и учени.

“Разказвах на околните си, че оказвам помощ в подготовката на Третата международна война”

Това е една от най-големите и добре защитавани секрети на Съединени американски щати. За тази секретна задача се схваща едвам преди години. Унищожени са всички свидетелства за съществуването на лагер 1142 - документи, база… Евреите пък са били върли да мълчат и множеството са отнесли тайната в гроба си.

Лагер 142 се бил прикрит дебрите на северна Вирджиния. В него били отведени именития разузнавач Райнхард Гелен - генерал-майор от Вермахта, шеф на разследващите интервенции на Източния фронт, както и ракетния академик Вернер декор Браун, който е един от родоначалниците на ракетостроенето.

Освен че задача 1142 оказва помощ за спечелването на Втората международна война, събраната информация поставя и основата на Студената война преди тя да стартира през 1947 година Някои от евреите в 1142 трябвало да събират данни против Русия, когато Москва към момента е съдружник на Вашингтон в битката с нацистите.

Тук още веднъж се намесва моралният аспект на въпроса. Съединени американски щати обръща палачинката по отношение на досегашните си съдружници и се прегръща с най-големия си зложелател, считан за въплъщение на всичко най-лошо, и то с тракване на пръсти.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР