Основна пречка пред България за приемането на еврото от началото

...
Основна пречка пред България за приемането на еврото от началото
Коментари Харесай

Фич: България може да не приеме еврото през 2024 г.

Основна спънка пред България за приемането на еврото от началото на 2024 година, е високата инфлация. Тя е над нивото на трите най-добре представящи се държави-членки на Европейски Съюз през цялата 2022 година и се чака да остане висока през първото тримесечие на идната година. Така рисковете България да не одобри еврото след 2025 година се усилват, твърди в собствен разбор интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings ( " Фич " ). 
Въпреки политическата неустойчивост, от рейтинговата организация имат вяра, че управляващите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 година, като рисковете към този период са свързани основно с осъществяването на критериите от Маастрихт. Като се има поради високата неустановеност по отношение на бъдещата динамичност на инфлацията през идващите две години, рисковете от закъснение на приемането на еврото след 2025 година се усилват. " Това е уравновесено от явен ангажимент на локално и европейско равнище за ускорение на процеса ", разясняват от " Фич ". 
Агенцията удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута СBBBТ с позитивна вероятност.
Рейтинговата организация покачва прогнозата си за средногодишната инфлация на 13,1% през 2022 година и 9,2% през 2023 година, надлежно от 11,8% и 6,0% в оценката им през юни. Агенцията чака инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 година и да се забави до 5,5% на годишна база в края на годината. Цените на храните, силата и превоза са главните фактори за инфлацията, само че ценовият напън нараства и в други браншове, изключително в услугите. Пренасянето на въздействието от високите цени на силата към не енергийни съставни елементи може да ограничи позитивното влияние на резултатите от базата през идната година и евентуално да тласне базисната инфлация нагоре. Бюджетният недостиг се предвижда да остане като цяло неизменен през 2022-2023 година - към 3,8% от Брутният вътрешен продукт. 
Служебното държавно управление реши да предложи за първите месеци на 2023 година удължителен закон на бюджета за 2022 година, запазвайки разноските и въведените ограничения непроменени. " Фич " чака по-бавният стопански напредък да докара до по-ниски данъчни доходи, до момента в който предстоящото погашение на дивиденти от държавните енергийни компании би трябвало да резервира като цяло общите бюджетни доходи непроменени през 2023 година.
Междувременно държавното управление пусна анкета, ориентирана към дребните и междинни предприятия в страната, като нейната тематика е готовността на компаниите да сменят лв. с еврото в своите всекидневни интервенции. Допитването има за цел да открие вероятни проблеми в тяхната активност при прекосяването от едната към другата валута.Анкетата е анонимна и съдържа въпроси, които да изяснят тематики като предстоящи разноски, свързани с адаптиране на фискалните устройства, смяна на счетоводен програмен продукт, обозначаване на цените в двете валути и други. Информацията се събира и за потребностите от образование на личния състав и други вероятни провокации пред предприятията в процеса на въвеждане на еврото.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР