Основателката на прочута стартъп Теранос в Силициевата долина Елизабет Холмс

...
Основателката на прочута стартъп Теранос в Силициевата долина Елизабет Холмс
Коментари Харесай

Осъдиха на над 11 години затвор най-младата жена милиардер за измама


Основателката на фамозна стартъп " Теранос " в Силициевата котловина Елизабет Холмс бе наказана в Съединени американски щати на повече от 11 години затвор по обвинявания в на вложители в изключително огромни размери, оповестява Би Би Си.

Адвокатите ѝ ще апелират присъдата, а съдията дефинира тя да се яви в пандиза през април 2023 година

Преди да произнесе присъдата, арбитър Едуард Давила назова случая " стеснителен на толкоз доста равнища ", поставяйки под въпрос какво е стимулирало Холмс, да показа неправилно компанията си пред вложителите.

" Това е дело за машинация, при което едно вълнуващо начинание върви напред с огромни упования, единствено с цел да бъде попарено от лъжи, неправилни изказвания, елементарна пренебрежителност и неистини ", сподели той.

Още през 2014 година списание “Форбс ” назова 30-годишната Холмс най-младата жена милиардер, заслужила сама благосъстоянието си.

Компанията ѝ пък бе оценена на 9 милиарда $ поради обещанията, че съвсем е изобретила неповторим способ за кръвни проби единствено с няколко капки, а не кубика, кръв. Малките устройства пък за използването на теста му щели да създадат ненужни скъпите лаборатории, да се продават в дрогерии и да се употребяват вкъщи или на бойното поле.

Журналистическо следствие на " Уолстрийт джърнъл " от 2015 година сподели, че всичко това е една огромна машинация, прикрита зад деликатно изграждан имидж и строга секретност какво се случва зад стените на " Теранос ".

През януари тя бе наказана в Калифорния в три случая на машинация на вложители и един на скрит план. 38-годишната Холмс се яви през вчерашния ден в съда, с цел да чуе размера на наказването. Прокуратурата изиска 15 години затвор и компенсации за потърпевшите вложители в размер на 803 млн. $. Според юристите ѝ измамата е за 44,3 млн. $.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР