Османският внук Борис Джонсън може да укрепи връзките между Великобритания

...
Османският внук Борис Джонсън може да укрепи връзките между Великобритания
Коментари Харесай

Турция възлага надежди на "османския внук" Борис Джонсън

Османският внук " Борис Джонсън може да укрепи връзките сред Англия и Турция, две страни в географската външна страна на Европа. Това пишат турски медии, представени от " Ройтерс ".

Прапрадядото на новия английски министър председател Джонсън е от турското село Калфат в провинция Чанкъръ, близо до Анкара. Синът на родения през 1813 година Хаджи Ахмет Риза ефенди (и прародител на Джонсън) Али Кемал е публицист и политик, три месеца отговарял за вътрешните работи в един от двата кабинета на Дамат Ферит паша - предпоследния популярен везир на империята, на власт през огромна част от 1919 и 1920 година

Триумфът на Джонсън, чиито корени могат да се проследят до това време, бе посрещнат топло от жителите на село Калфат, близо до Анкара, където е живял прапрадядо му, написа " Хюриет дейли нюз ", като цитира организация " Демирьорен ". " Това семейство има членове, които могат да водят света. Това е чест за нас и ни накара да се гордеем, " споделя Мустафа Бал от Калфат в провинция Чанкъръ.

Той отбелязва, че фамилията на Джонсън е било известно като " Саръолангилер " или " синовете на русите ". " Русата коса на Борис Джонсън идва от това семейство, " твърди жителят.

Джонсън е бил поканен да пристигна в Калфат по времето, когато е кмет, а жителите се надяват да пристигна като министър председател, продължава събеседникът на " Демирьорен ". Според негов съселянин хората в Калфат чакат помощ от него, с цел да решат проблемите си. Кметът Байрам Тавукчу споделя, че би желал да пътува до Англия, с цел да поздрави премиера персонално.

" Кеменчето е помогнало "

" Ройтерс " отбелязва, че доста турци гледат на него позитивно макар острите му мнения към ръководещите, а някои медии го назовават " Борис Турчина ". Опозиционният вестник " Сьозджю ", представен от организацията, разгласява дописка за него със заглавие: " Османски внук става министър-председател ".

Сред поздравилите Джонсън бе и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Само няколко години по-рано президентът да бе на прицел в стихотворение, написано от новия английски министър председател - тогава кмет на Лондон, като част от конкурс за най-обидна поема за водача (състезанието завоюва самият Джонсън).

През 2012 година Джонсън получи турска премия като кмет на Лондон и научи за поверие в провинция Ризе (на брега на Черно море и родна за фамилията на тогавашния министър председател Ердоган), че никой не може да стане министър председател, в случай че не може да свири на кеменче. Видеозапис демонстрира, че опитът му не е изцяло несполучлив. " Кеменчето е донесо шанс, " заключава в. " Акшам ".


Али Кемал, трансформирал възгледите си

Либерал при започване на живота си, публицист, изразяващ мощна поддържа за промени, прадядото на Джонсън (който също работи като журналист) минава към консервативни възгледи при започване на второто десетилетие на 20 в. Живее в заточение във Египет и Англия, където бяга през 1909 година, в навечерието на контрапреврата, опитал да отстрани конституционното парламентарно ръководство. Има наследник от брачната половинка си Уинифред (наполовина британка, на половина швейцарка, за която се дами няколко години по-рано), Осман Уилфред Кемал, години по-късно изоставил първото си име. Уилфред също се дами за британка, а синът им Стенли Джонсън изкарва един мандат като евродепутат.

Така Борис Джонсън е обвързван и през татко си с европейските институции. По-голям интерес у откриватели обаче буди и предишното на прародител му, който след завръщането си в Османската империя през 1914 година показва съпротивата си против кемалистите и управлявалия Турция съвсем 10 години (след 1913 година - като " триумвират на паши " ) Комитет за единство и напредък - придвижване за демократични промени, трансформирало се в автокрация и свързвано със събития като арменския геноцид. Али Кемал, основател на така наречен Англофилско общество (искащо Турция да е английски протекторат) реагира с яд и на ориста на арменците и с такива и други мнения притегля вниманието на младотурците.

След края на войната и рухването на Комитета за единство и напредък Кемал влиза в кабинета на Дамат Ферид паша, става и част от делегацията на Османската империя на Парижката мирна конференция през юни 1919 година През 1922 година, когато към този момент не е на поста, обаче е похитен от бръснарница в хотел в Истанбул, с цел да бъде изправен пред съд в Анкара. Така и не стига до развой - навалица в град Измит го линчува с пръчки, камъни и ножове, обесен е на дърво и е замерян до гибел. Конфликт на Ататюрк с някои представители на " остарялата армия " не пощадява и този монархист, предпочел британците да задържат султан Мехмед Шести (последния султан, на процедура оглавявал Османската империя).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР