Осигурителите и самоосигуряващите се лица ще подават само по електронен

...
Осигурителите и самоосигуряващите се лица ще подават само по електронен
Коментари Харесай

Документите за обезщетения от държавното обществено осигуряване ще се подават само онлайн

Осигурителите и самоосигуряващите се лица ще подават единствено по електронен път документите за погашение на парични компенсации от държавното публично обезпечаване, без да се постанова да посещават приемните на Националния застрахователен институт. Облекчението се вкарва с промени в Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, които бяха утвърдени от държавното управление.

С новите разпореждания се трансформира редът за подаване на документите за погашение на компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане и развъждане на дете и на паричните помощи при неработоспособност заради общо заболяване и при гибел на обезпечено лице.

С промените се улеснява и подаването на документи от жителите. Осигурените лица, работили при премахнат застраховател и хората, които желаят разпределяне на помощ при неработоспособност, ще могат да показват документи за погашение на парични компенсации от държавното публично обезпечаване освен на хартия, само че и по електронен път с дипломиран електронен автограф (КЕП) или с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национален осигурителен институт на подателя.

Наследниците на умряло лице също ще бъдат улеснени при нужда от подаване на документи при смяна на събитията, свързани с погашение на компенсации и помощи, като се планува заявлението-декларация да се подава и по електронен път с КЕП или с ПИК, публикуван от Национален осигурителен институт.

С измененията ще се понижи административната тежест за жителите, работодателите, самоосигуряващите се.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР