Още в понеделник енергийният министър Александър Николов ще попита Брюксел

...
Още в понеделник енергийният министър Александър Николов ще попита Брюксел
Коментари Харесай

България ще пита ЕК има ли газови рублови сметки на Германия и Италия

Още в понеделник енергийният министър Александър Николов ще попита Брюксел дали Италия и Германия отварят рублови сметки в " Газпромбанк " за заплащане на газовите доставки от съветския монополист. Това съобщи Николов пред бТВ в неделя във връзка информацията на организация Ройтерс от предходния ден, че тези две страни са съгласували с Еврокомисията https://www.mediapool.bg/roiters-germaniya-i-italiya-shte-plashtat-ruskiya-gaz-v-rubli-obnovena-news335848.html откриването на желаните от " Газпром " две сметки – във валутата по контракта и в рубли. Дни по-рано от Брюксел на няколко пъти оповестиха, че откриването на рублови сметки ще е нарушаване на евросанкциите.

Информацията на Ройтерс не е публично доказана, а Николов, който съставлява " ИТН " във властта, съобщи, че равнището на взаимност в Евросъюза би трябвало да е оптимално високо. " Ако има изключения, ще забележим какви ще са ", уточни министърът. По думите му скоро ще има спомагателна информация.

Той уточни още, че България има техническа опция да заплаща по инструкции от " Газпром " метод, само че изчаква и идната среща за общите покупки на природен газ за европейските страни. Тя ще се състои в средата на идната седмица и нещата ще станат по-ясни.

Депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев се усъмни, че Германия и Италия ще създадат заплащания в рубли.

" Ще е неточност, в случай че България ревизира мнението си и отвори сметка в рубли ", счита той. Според него " Газпром " към този момент би трябвало да се преглежда като един от доста снабдители, а не като извънреден, който споделя каква да направи контрагентът, или другояче ще бъде осъден.

Информацията на Ройтерс за откриването на рублови сметки от италиански и немски компании накара вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова да разяснява в неделя, че " България би трябвало да възобнови доставките с " Газпром ", тъй като това дава отговор на българския народен интерес сега ".

Пред Нова нюз тя уточни, че " сега страната ни изрично не може да се оправи без съветски газ и нефт ".

Както други страни си пазят националния интерес, по този начин би трябвало и България да го прави, счита Нинова.

България остана без съветски газ на 27 април, откакто " Булгаргаз " преведе дължимите предплатено за доставките през май суми в долари, както е по контракт, само че " Газпром " не одобри заплащането, тъй като не съблюдава условията за втора сметка в рубли, към която да се превеждат конвертираните средства. Така бе затворена кранчето, " Газпром " по-късно върна парите на държавното сдружение. " Булгаргаз " отхвърли да открие сметка в рубли с аргумента, че по този начин личните ѝ средства остават отвън контрола ѝ, а и цените за газа може да се оскъпят от финансовите интервенции, които освен това нарушават глобите на Европейски Съюз против Москва поради войната в Украйна.

След прекъсването на съветските доставки " Булгаргаз " контракти различни от Гърция за месец май, което оскъпи цената с 14.3 %. За юни се чакат два танкера с полутечен американски газ, за който ръководещите настояват, че ще е под цената на съветския, само че цената му зависи и таксите за втечняване, транспорт, регазификация и потенциали за превозване до България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР