През март 2024 г. годишният темп на поскъпване на потребителската

...
През март 2024 г. годишният темп на поскъпване на потребителската
Коментари Харесай

Кафето у нас поскъпва - а какво е положението в други страни от ЕС

През март 2024 година годишният ритъм на повишаване на потребителската цена на кафето в Европейски Съюз като цяло се забави до 1%. Това значи, че по отношение на март предходната година, цената на една от най-разпространените питиета в света е съвсем същата в границите на Европейски Съюз.

За съпоставяне, за март 2023 година, годишното повишаване на кафето беше със забележителните 13,5%, демонстрират данни на формалната европейска статистика Евростат.

Темпът на повишението при цените на кафето понижава постепенно, само че непрекъснато от октомври 2022 година, когато продуктът нарастна внезапно със 17,4% на годишна база.

Въпреки че повишаването на цените на кафето се забавя като цяло в границите на Европейски Съюз, има обилни разлики при обособените страни членки.

В 15 страни от Европейски Съюз кафето е по-скъпо през март 2024 година по отношение на същия месец на 2023 година, като най-сериозно покачване на цената на напитка та е записано в Хърватия (повишение със 7,4%), Румъния (с 6,8%) и България (с 6,6%) , регистрира Евростат.

В останалите 12 страни членки на Европейски Съюз , се записва намаление на цените на кафето през март 2024 година по отношение на година по-рано, като най-значителен годишен спад е регистриран във Финландия (поевтиняване с 15,5%) и Литва (с 15,4%) , следвани от Дания (понижение със 7,5%), Чехия (с 6,5%) и Швеция (с 6%).
 Фабриката за кафе Jacobs в Костинброд с упоритости за растеж на производството от 25%
Фабриката за кафе Jacobs в Костинброд с упоритости за растеж на производството от 25%

Дружеството създава 18 продукта, които пласира в 18 европейски страни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР