Още преди началото на настоящата война, много цивилни се опитват

...
Още преди началото на настоящата война, много цивилни се опитват
Коментари Харесай

И преди войната: Цивилни палестинци бягат от ивицата Газа

Още преди началото на актуалната война, доста цивилни се пробват да избягат от линията Газа и се пробват да стигнат до Европа. Взимат единствено най-необходимото и поемат по дългия път през Египет и Турция, защото нямат визи, с които да влязат напряко в страните от Европейски Съюз.

" Разбира се, че това е обвързвано с опасности. Но е единственият метод да имаме по-добро бъдеще ", споделя Уажди, който в никакъв случай не е напускал линията Газа. 26-годишният юноша към момента е травмиран от 50-дневната война през лятото на 2014 година, когато домът на фамилията му е бил значително опустошен. “Просто е невероятно да се живее тук ", споделя различен 26-годишен мъж, който желае да остане неизвестен. 

Поне от 2007 година насам, когато Хамас принудително взе властта от Палестинската автономност в Газа, Израел значително е блокирал линията Газа, като управлява прецизно сухопътните и морските граници, както и въздушното пространство. Египет също неведнъж постанова ограничавания на сухопътната си граница в южната част на линията Газа. Ислямистката организация Хамас е класифицирана като терористична организация от Европейския съюз, Съединени американски щати и други страни.

Израел от години твърди, че лимитира придвижването на хора и артикули към и от Ивицата Газа поради проблеми със сигурността. Така обаче почти 2,3 милиона души там са значително изолирани от света към този момент 16 години.

Ислямистката формация Хамас атакува Израел в събота. Загинали са над 1000 души.Снимка: Jack Guez/AFP/Getty Images

Безработица и липса на вероятност

Уасим е квалифициран счетоводител, приключил е преди шест години и от този момент безрезултатно се пробва да си откри подобаваща работа. Според неотдавна оповестени данни на Световната банка в Газа 59,3% от хората на възраст от 15 до 29 години са безработни. " Бях измежду петимата с най-голям триумф в моя випуск, само че никой от нас в никакъв случай не е работил по специалността - в случай че приемем, че въобще можеш да си намериш работа ", споделя той. Младият мъж се оплаква, че с цел да си откри човек работа в Газа, би трябвало да има връзки. 

Получаването на шенгенска виза е доста мъчно. Виза за Турция е по-лесно да се извади, а това най-малко ги приближава до Европа. Нямат доста други благоприятни условия. Така да вземем за пример приемането на позволение от Израел да живеят и работят в окупирания от Израел Западен бряг е не по-малко безнадеждно за множеството палестинци от Газа.

Трудно пътешестване към незнайното

Пътят до Европа излиза сред 5000 и 12 000 евро - според от определения маршрут, считат мъжете, които се пробват да избягат. Това включва разноските за визи, за полети, превоз и парите за каналджии, които би трябвало да заплащат на разнообразни места. Дори с цел да изоставен линията през граничния пункт Рафа те се нуждаят от позволение от египетските управляващи, което е дълга и комплицирана процедура. 

След полета от Кайро до Истанбул тримата би трябвало да продължат към разнообразни турски крайбрежни градове. Оттук те зависят от контрабандисти, които продават места в дребни моторни лодки, с които мигрантите стигат до Родос или Лесбос. Оттам би трябвало да платят на каналджии за прехвърлянето им до континенталната част на Гърция. Най-много ги тормози, че могат да бъдат хванати или регистрирани от полицията в Гърция. Палестинците от Газа желаят да подадат молба за леговище в Германия или Белгия, където имат другари, с цел да могат да останат там според законодателството на Европейски Съюз.

Мнозина изразходват всичките си спестявания за дългото пътешестване до Европа, взимат пари на заем или продават фамилни парцели. " Някои се връщат, тъй като или не намират работа, не получават позволение за престояване, или просто са разочаровани, тъй като и Европа не е това, което са си представяли ", споделя Маха Хусаини от неправителствената организация Euro-Med Human Rights Monitor в Газа.

Пътят към Европа, който минава през Средиземно море, е извънредно рисков и нерядко приключва трагично.Снимка: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS

Средиземно море: пътят до свободата е доста рисков

Трудно е да се дефинира какъв брой хора напущат Газа с желанието да стигнат до Европа без шенгенска виза, защото те отпътуват с виза за трета страна. Особено млади мъже, които неотдавна са приключили университет, са решени да се махнат, споделя правозащитничката. " Те виждат, че няма никакви изгледи за [политическо] решение и че несигурната обстановка продължава, не могат да си намерят работа и не могат да основат семейство ", добавя тя.

Твърде постоянно обаче пътуването до Европа приключва трагично. Така, както е завършило то за Махмуд от Хан Юнис, град в южната част на линията Газа. Момчето се е удавило, откакто през март лодката, с която пътували за Европа, потънала в Егейско море. Тялото му е открито и върнато в Газа. След тази покруса фамилията е отсрочило проектите на брата на Махмуд, който е желал да поеме по същия маршрут към Европа.

Много фамилии, изгубили околните си, нямат даже информация за ориста им, защото телата на жертвите постоянно не могат да бъдат открити. От 2014 година насам минимум 375 души от линията Газа се считат за изчезнали или починали, по данни на Euro-Med Human Rights Monitor. Реалният брой на починалите евентуално е доста по-висок. Правозащитната организация е документирала и случаи на изнудване: фамилии са принуждавани да заплащат за информация за местонахождението на техните родственици, която постоянно се оказва погрешна.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Младите хора в Газа: живот без вяра

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР